bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins
Ha de' gott : konsten..
 G. Hysén
K
 K. Frostenson
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Borstalpojken
 B. Behan
Bang om Bang
 B. Alving
Gustav Vasa En furste..
 O. Larsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBintje och Kalasjnikov

 
Författare: Marcel Grauls
Genre: Biografi
Ämnesord: historia, kultur, vetenskap
ISBN: 9189086376
 
Humor:  2
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Bintje och Kalasjnikov : personerna bakom orden. En uppslagsbok Marcel Grauls, med svenska ord av Jan-Öjvind Swahn. "Det är en förträfflig och mycket smakfull bok, späckad med spännande fakta. Börjar man bläddra i den så är det svårt att sluta. SKÅNSKA DAGBLADET "En mycket innehållsrik och fyllig bok, med fina små minibiografier." INGEMAR UNGE Dow Jones-index har sitt namn efter två amerikanska journalister, Charles Dow och Edward Jones. Bintje var den flitigaste flickan i klassen. Därför fick hon ge namn åt den potatissort som hennes lärare hade odlat fram. Olle, den stickade tröjan, har sitt namn av en kapten Ollson vid Jönköpings regemente. Han introducerade den som standardplagg i svenska armén på 1880-talet.Bojkott, frisbee, kondom, guppy, friggebod, Richterskala, mack, sachertårta, Oscarsgala, saxofon - det finns många ord bildade av personnamn. Ofta rymmer de intressanta och spännande historier.Bintje och Kalasjnikov är en allmänbildande uppslagsbok till ca 400 personer - mytologiska och verkliga - som blivit odödliga genom att ligga till grund för ord i vårt dagliga tal. Från Adam (i adamsäpple) till Ferdinand von Zeppelin (zeppelinare). Boken berättar om dessa människor och gestalter. Boken är illustrerad med fotografier och teckningar i sv/v.För de svenska orden (se bokens tryckortssida) svarar Jan-Öjvind Swahn, professor emeritus i folkloristik. Marcel Grauls är belgisk författare och journalist med flera böcker bakom sig.


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Bintje och Kalasjnikov :


axel-nelson 2006-07-17 20:39
Marcel Grauls: Bintje och Kalasjnikov. Personerna bakom orden.
"God gave name to all the animals" påstod Bob Dylan i en låt, men vem gav namn åt tingen?
Att Mikhail Kalasjnikov gav namn åt den briljanta k-pisten vet nog de flesta, liksom att Luther gav namn åt lutheranismen. Men vem var Downing som gav namn åtden brittiske premiärmisterns gata? Och Guppy som gav namn åt de kronisk sprängkåta akvariefiskarna och
Alzheimer och "G" som gav namn åt G-punkten och...
Lugn, den här boken ger svar på alla dessa frågor! Lundaoriginalet Jan-Öjvind Swahn har för den svenska upplagan bidragit med en trave benämningar.
Vad som är värdefullt vetande och vad som är värdelöst vetande, är en smaksak och beror på sammanhanget. Men att vara lite allvetare är aldrig helt fel. Kul och lärorik bok husromhelst!
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Bintje och Kalasjnikov


  Köp boken som film på cdon: