bokrecensioner boktips

Historier från färs

Författare: Fritiof Nilsson Piraten
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia, kultur
ISBN: 9189680723


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Historier från Färs av Fritiof Nilsson Piraten består av flera korta historier om diverse personer och deras upptåg, egentligen en novellsamling med andra ord som dock saknar innehållsförteckning
Oftast handlar det om historier som Piraten själv har hört, nertecknat och naturligtvis modifierat. De flesta historierna utspelar sig vid 1900-talets början i eller runt Sorgenfri, ett litet gudsförgätet ställe på den skånska landsbygden.
En av huvudpersonerna i boken är Klerk (Hans Immanuel Klerk), en enögd slaktare. Han är ful i munnen och svordomarna haglar och han är svag för starka drycker. Hans utseende är ungefär lika märkligt som hans uppförande. Han är stor och kraftig med grov svart hårväxt, buskiga hopväxta ögonbryn över den tomma ögongropen. Han har inte alltid haft en tom grop mitt i ansiktet. Tidigare bar han glasöga, men det hamnade till sist i en pappask eftersom hans hustru en natt hade blivit törstig och greppat ett glas vatten som stod på nattduksbordet och drack ur det. Det bar sig inte bättre än att ögat förvarades i just det glaset och vem vill sedan bära ett öga som har passerat genom någons kropp, låt vara den egna hustruns?
"Det måtte fan ha i ansiktet det som gått igenom en kärring" sa Klerk.
Medelbetyg: 3,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Historier från färs :
2006-07-13 01:15
Historier från Färs är en samling berättelser med likartat ursprung från sekelskiftet 1800 - 1900. Ibland är pojken Piraten själv huvudperson i berättelserna och ibland är det helt och hållet om personer som han bara hört talas om. Alla historier har sanning i sig, men återberättas troligen inte helt sanningsenligt. Något som inte hör skrönor till.
Utöver platsen, tiden och andan, finns få gemensamma nämnare mellan de olika historierna. Något som ger läsningen en något splittrad känsla. Själv är jag ingen beundrare av korta skrönor - om de inte är mycket speciella och originella... Och det tyckte jag inte historierna här är.
Piraten är mycket duktig på att levandegöra personerna i sina historier, men historierna i sig står och trampar vatten och berör mig måttligt. På slutänden blir jag varesig road eller berörd.

Ernst-Hugo Gäregård som uppläsare borde intensifiera en god läsupplevelse... Och det hade nog blivit så om jag tyckt boken var bra, men nu blev han i stället mest
Betyg 2
2007-02-18 21:59
en härlig bok om udda personligheter från delar av österlen med omnejd. om man tycker om bombi bitt så borde man läsa denna, som läsare charmeras man gärna av fritjof nilssons beskrivande och något "svulstiga" berättarstil. bra bok om man föredrar genren.
Betyg 4
2007-02-18 23:46
Piraten har nog ett språk som passar skåningar och danskar (ja, han är känd där oxå). Att han ligger nära sanningen fattar man om man hört Ernst-Hugo Järegård berätta om sin far och Ystads läkare - Ystad är ju nära Färs. Piratens Österlen är raka motsatsen till stockholmarnas!
Stockholmare med sommarhus i Österlen krävde för en tid sedan att de österlenska köpmännen skulle sluta säga GRISHALS och istället byta ut ordet mot fläskkarrè för att inte skrämma barnen.
Det hade Piraten gjort en bra historia av!
Gillar man mustiga historier om färgstarka personlighheter, då ska man läsa Piratens böcker! Ingenting för för finkänsliga stockholmare!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Historier från färs
Liknande böcker:
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow