bokrecensioner boktips

Valvets hemlighet

Författare: Sylvie Crossman & Michel Gabrysiak
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 1987
ISBN: 9173243299


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Egypten, på 1000-talet den västliga världens centrum, ett land som blomstrade tack vare sina vidsträckta handelsförbindelser. Judar, muslimer och kristna har levat sida vid sida, men nu hotas jämvikten och toleransen till följd av en ekonomisk kris.
Med den judiske bankiren och handelsmannen Nahray ben Nissim i spetsen föresätter sig en grupp köpmän att avstyra hotet. De sänder en karavan till Ghana med varor för att köpa guld. som ska stabilisera ekonomin. Hela företaget hotas genom intriger och grymhet från fundamentalistiska muslimer och utländska köpmän.
"Valvets hemlighet" är en rik berättelse om medeltida liv vid Medelhavet, en målande skildring från basarer, hov och karavanvägar. De befolkas av ett myller av tiggare, köpmän, slavar, hantverkare, prostituerade, eunucker och religiösa makthavare.
"Valvets hemlighet" är en roman med verklighetsbakgrund: I ett valv i Gamla Kairos synagoga har man funnit brev, köpeavtal, äktenskapskontrakt och andra dokument. De belyser i detalj familjeliv, ekonomiska förhållanden och socialt liv. Enligt judisk tradition fick dessa papper inte förstöras, men riskerade då att vanhlega Guds namn. Med em som utgångspunkt har författarna återskapat ett kritiskt skede i Egyptens historia.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Valvets hemlighet :
2006-07-04 16:24
De båda författarna har skapat en till delar spännande historia om livet och ekonomin i det gamla Egypten. Det hävdas att de utgått från dokument från 1000-talet, och att dessa har givit inspiration till berättelsen. Det är säkert så, men de har inte undgått att falla i fällan som alltid gillras för de som skriver historiska romaner: Berättelsen blir överspäckad med historiska detaljer, ovidkommande observationer som synbarligen tagits med endast för att författaren hittat dessa i sin bakgrunds-research. Detta blir irriterande och grumlar helhetsintrycket.

Romanen startar väldigt långsamt - och på gränsen till ointressant - men den tar fart och intresset stiger. Och kunskaperna om livet och styrandet i det forna Egypten likaså.
Betyg 3
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne