bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
De redan döda
Gå över gränsen
Liknande böcker:
Morianerna
 J. Ekström
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Surbrunnsgåtan
 K. Pettersson
Saknad, förmodad död
 S. Steiner
En högre rättvisa
 . Hjorth
Dvalan
 C. Grebe

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDe hängdas evangelium

 
Författare: Robert Karjel
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9170013624
 
Spänning:  3
Sorglig:  1

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Journalisten Henry Müller blir ombedd att skriva en nekrolog över en gammal skolkamrat som tagit livet av sig. Dessutom får veta att den avlidne har adresserat ett självmordsbrev till honom. Problemet är bara att Henry inte alls kan minnas kamraten.

Snart hör polisen av sig. Den döde mannen hade tydligen haft kontakt med en katolsk munk, som nu också hittats död, hängande i sin egen takkrona. När Müller en kväll blir överfallen och misshandlad förstår han att han dragits in i ett farligt spel. Det verkar ha att göra med de tvåtusen år gamla brev som återfunnits i Paris. I breven beskrivs ett antal skrifter författade av en hittills okänd följeslagare till Jesus- ett femte evangelium ...


Medelbetyg: 3,6 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av De hängdas evangelium :


ElinLeticia 2006-06-07 21:05
De hängdas evangelium" har något oväntat över sig. Egentligen är ju historien spåningar i samma anda som "Da Vincikoden" med gastkramande konspirationsteorier rörande den bibliska historiens utformande av kyrkan. Men författaren till denna bok lyckas ändå sätta egen prägel på historien och ge den sådan driv att jag har svårt att lägga den ifrån mig. Från teologin känner man igen många av de detaljer som Karjel baserar boken på, gnosticism, q-källan och de koptiska dokument som grävdes ner i Nag Hammadi för att hittas under 40-talet. Dessa dokument har förändrat vår syn på den bibliska historien, men kanske inte i så stor mån som de "borde" gjort, varför konspirationsteorierna inte är helt hämtade ur tomma luften. Lika starkt sprängstoft som i "Da Vincikoden"s feministiska material erbjuder dock inte "De hängdas evangelium", författaren nöjer sig med att beskriva hur ett ursprungligt evangelie göms undan och avslöjar inget om hur detta evangelie egentligen var utformat. Detta tycker jag är till författarens gagn, eftersom ett avslöjande kunde varit att "visa monstret i skräckfilmen", tagit bort en del av läsarens egna fantasi runt nämnda ämne. Boken är skriven i Jag-form och har ibland en liten Filmnoir känsla, eller Mike Hammer om man nu vill vara lite lustig...

Jag tycker dock att "De hängdas evangelium" mest är läsvärd för att författaren inte gör anspråk om att uppenbara några gömda sanningar mer än att kyrkan försöker gömma undan de dokument som gör anspråk om att föra fram en annan kristendom än den vi lär i Nya Testamentet, (vilket på sätt och vis känns ganska självklart eftersom kyrkan alltid har tvingats välja spår för att kunna hålla sin lära ren och överskådlig). Jag kommer definitivt att läsa fler böcker av Karjel. Denna bok får en svag fyra.
Betyg 4

Sanne 2006-10-16 13:45
Den här boken är välskriven och har ett bra språk och berättelsen har ett flyt som fångar. Själva upplägget känns för mig dock mycket som ett försök att göra en svensk version av Da Vinci-koden. Hade den kommit före Browns bästsäljare hade den säkert gjort större intryck på mig, för historien har intressanta vinklingar och funderingar på kyrkans undangömmande av vissa evangelier. Jag ser däremot fram emot att få läsa mer av Karjel, för den här boken ger trots allt mersmak.
Betyg 3

tekoppen 2008-02-17 12:57
En tätt och spänande historia, men vart lite seg på slutet.
Betyg 4

gun 2014-04-03 11:24
En bok med många intriger. Den påminner en hel del om Da Vinci-koden. Mycket välskriven och värd att ta del av.

Henry Müller, journalist, blir intresserad av ett försvunnet dokument då det visar sig att den gamla skolkamrat som han fått besked att skriva en nekrolog över fortfarande lever.
På hans jakt efter dokumentet blir han utsatt för misshandel. Det visar sig att det finns åtskilliga som vill komma åt handlingarna.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till De hängdas evangelium


  Köp boken som film på cdon: