bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Leo
 U. Lundberg
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Galgen, gigan och tärn..
 P. Adler
Den andra dödssynden
 J. Guillou
Segraren
 S. Scarrow
Sigmund härskaren
 E. Arnesson
Falken från Sparta
 C. Iggulden

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAtt leva

 
Författare: Yu Hua
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9185191132
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det är sommar någonstans på den kinesiska landsbygden. En man vandrar runt bland byarna och samlar in folkvisor. En dag träffar han Fugui, en gammal bonde som arbetar på ett fält med sin oxe. Mannen och Fugui börjar prata, och snart visar det sig att den gamle bonden bär på en historia.
Vi förflyttas bakåt i tiden, till 1940-talets Kina. Där möter vi den unge Fugui, en bortskämd och samvetslös godsägarson vars svaghet för bordellbesök och hasardspel drar skam och vanära över familjen och tvingar deras liv i en oväntad riktning. Mot bakgrund av Kinas moderna historia, från inbördeskriget, via 1950-talets svältkatastrof, till Kulturrevolutionen, får vi sedan följa Fugui och hans anhörigas fortsatta öde. Det blir en gripande berättelse om död, vansinne, vanmakt och den obändiga viljan - att leva.

Att leva utgavs första gången 1992 och räknas till mästerverken i den moderna kinesiska litteraturen. Romanen har översatts till ett flertal språk och har filmatiserats av Zhang Yimou, känd för bl.a. Den röda lyktan, Hero och Flying daggers.

Med Att leva presenteras för första gången en av Yu Huas böcker i svensk översättning.

Medelbetyg: 5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Att leva :


dichoso 2006-06-01 14:56
En fullkomligt underbar bok som direkt tog sin plats i mitt hjärta. En gripande historia om en helt vanlig människa i 1900-talets Kina. På knappa tvåhundra sidor berättar den rätt så osympatiske, hårt arbetande och mycket gamle mannen Fugui öppet och inlevelsefullt om sitt liv. Vi tas med på en resa genom krig, kommunism, svält, kulturrevolution, död, sorg, hårt arbete och hjärtskärande livsöden men också kärlek och viljan att leva eller åtminstone överleva. Fuguis två barn och deras öden berörde mig oerhört starkt, 'Att leva' är en av få böcker som fått mig att gråta men den fick mig också att le och ibland att skratta högt.
Yu Hua är själv uppvuxen under kulturrevolutionen och jobbade som tandläkare innan han sadlade om och blev författare, han skriver på ett enkelt men samtidigt nyskapande och innovativt språk. Filmatiseringen av boken förbjöds till en början att visas i Kina, boken är en storsäljare som sägs ha räddat många från självmord. Så här säger Yu Hua själv om huvudpersonen i boken: "Betraktar man Fugui utifrån ser man inget annat än elände. Men när han själv beskriver sitt liv ryms där också massor av lycka."
Betyg 5

Soffe 2010-06-22 22:58
En mycket bra bok som tar en med i Kinas moderna historia, från det nationalsocialistiska partiet Guomindangs regeringstid till att Mao Zedongs kommunistiska parti sätter igång Kulturrevolutionen.
Boken är skriven på enkel, men så väl välskriven prosa och fängslar läsaren vid varje ord. Den engagerar och berör och som läsare får man svårt att förstå att det här faktiskt hände under 1900-talet och att det till viss del pågår än idag.

Själv läste jag ut den på en dag och hade stora problem att lägga ner boken - så jag tycker att det säger det mesta om den här boken. Har du inte redan läst boken - gör det!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Att leva


  Köp boken som film på cdon: