bokrecensioner boktips

Att leva

Författare: Yu Hua
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9185191132


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är sommar någonstans på den kinesiska landsbygden. En man vandrar runt bland byarna och samlar in folkvisor. En dag träffar han Fugui, en gammal bonde som arbetar på ett fält med sin oxe. Mannen och Fugui börjar prata, och snart visar det sig att den gamle bonden bär på en historia.
Vi förflyttas bakåt i tiden, till 1940-talets Kina. Där möter vi den unge Fugui, en bortskämd och samvetslös godsägarson vars svaghet för bordellbesök och hasardspel drar skam och vanära över familjen och tvingar deras liv i en oväntad riktning. Mot bakgrund av Kinas moderna historia, från inbördeskriget, via 1950-talets svältkatastrof, till Kulturrevolutionen, får vi sedan följa Fugui och hans anhörigas fortsatta öde. Det blir en gripande berättelse om död, vansinne, vanmakt och den obändiga viljan - att leva.

Att leva utgavs första gången 1992 och räknas till mästerverken i den moderna kinesiska litteraturen. Romanen har översatts till ett flertal språk och har filmatiserats av Zhang Yimou, känd för bl.a. Den röda lyktan, Hero och Flying daggers.

Med Att leva presenteras för första gången en av Yu Huas böcker i svensk översättning.
Medelbetyg: 5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Att leva :
2006-06-01 14:56
En fullkomligt underbar bok som direkt tog sin plats i mitt hjärta. En gripande historia om en helt vanlig människa i 1900-talets Kina. På knappa tvåhundra sidor berättar den rätt så osympatiske, hårt arbetande och mycket gamle mannen Fugui öppet och inlevelsefullt om sitt liv. Vi tas med på en resa genom krig, kommunism, svält, kulturrevolution, död, sorg, hårt arbete och hjärtskärande livsöden men också kärlek och viljan att leva eller åtminstone överleva. Fuguis två barn och deras öden berörde mig oerhört starkt, 'Att leva' är en av få böcker som fått mig att gråta men den fick mig också att le och ibland att skratta högt.
Yu Hua är själv uppvuxen under kulturrevolutionen och jobbade som tandläkare innan han sadlade om och blev författare, han skriver på ett enkelt men samtidigt nyskapande och innovativt språk. Filmatiseringen av boken förbjöds till en början att visas i Kina, boken är en storsäljare som sägs ha räddat många från självmord. Så här säger Yu Hua själv om huvudpersonen i boken: "Betraktar man Fugui utifrån ser man inget annat än elände. Men när han själv beskriver sitt liv ryms där också massor av lycka."
Betyg 5
2010-06-22 22:58
En mycket bra bok som tar en med i Kinas moderna historia, från det nationalsocialistiska partiet Guomindangs regeringstid till att Mao Zedongs kommunistiska parti sätter igång Kulturrevolutionen.
Boken är skriven på enkel, men så väl välskriven prosa och fängslar läsaren vid varje ord. Den engagerar och berör och som läsare får man svårt att förstå att det här faktiskt hände under 1900-talet och att det till viss del pågår än idag.

Själv läste jag ut den på en dag och hade stora problem att lägga ner boken - så jag tycker att det säger det mesta om den här boken. Har du inte redan läst boken - gör det!
Betyg 5
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm