bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
The Emperor of All Things
 P. Witcover
Blodsband
 I. Hedström
Landskapet avslöjar ingen
 I. Hildestedt
Antikkurs för vilsna h..
 Å. Hallengård
Himmel och Helvete
 J. Kalman Stefansson
Sverige-Polen 1000 år..
 H. Lindqvist
Aldrig glömma
 B. Peruzzi
Segraren
 S. Scarrow
Mormor på rymmen
 K. Branzell
Någon jag kände
 I. Thulin

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSvenska Formgivare

 
Författare: Carolina Söderholm
Genre: Fakta/Historia
Ämnesord: historia, kultur
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9185377228
 
Lärorik:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


2005 har av regeringen utlysts till att bli Designåret. Syftet med att sätta designen i fokus har varit att öka och fördjupa kunskapen om form och design ur ett samhällsperspektiv. Med anledning av Designåret 2005 kommer boken Svenska formgivare av Carolina Söderholm. Några av kapitlen i boken har tidigare publicerats som artiklar i Populär Historia och har där rönt stor uppskattning.

Svensk konstindustri och inredningskonst väckte tidigt uppmärksamhet, både på hemmaplan och internationellt. En rad framstående formgivare utvecklades under 1900-talet inom vitt skilda fält som textil, keramik, glas och möbler. Vilka var dessa formgivare, hur tänkte och arbetade de?

Svenska formgivare skildrar några av de tongivande namnen i detta den goda formens segertåg och belyser samtidigt ett par av de debatter som under 1900-talet rasat om begrepp som skönhet, funktion och formgivarens uppgift ur ett socialestetiskt och demokratiskt perspektiv. Här presenteras ett urval formgivare, som Karin Larsson, Carl Malmsten, Estrid Ericson, Märta Måås-Fjetterström, Bruno Mathsson, Hertha Bengtsson, Stig Lindberg och Sigvard Bernadotte. Men också de inflytelserika föreningar, institutioner och företag som bidragit till att forma den svenska form- och designhistorien beskrivs.

Boken är rikt illustrerad i både färg och svartvitt. Samtliga formgivare finns porträtterade och deras mest kända och älskade möbler och föremål är avbildade. Bokens format och layout är mycket tilltalande och det är garanterat en bok som man fastnar i. Igenkänningsfaktorn kommer att vara hög!

Carolina Söderholm är konstvetare, kritiker och frilansjournalist. Hon skriver bland annat för Sydsvenska Dagbladet, Kristianstadsbladet och Populär Historia.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Svenska Formgivare :


ted 2006-05-28 16:58
Ungefär från första början när jag började läsa boken så ville jag veta om IKEA i princip hela tiden. Detta kom dock i slutet av boken och jag antar att det fanns en mening med det. Jag tragglade mig igenom det innan som ibland var delvis ointressant och ibland riktigt intressant.. Beskådade mest på de underbara bilderna och läste bildtexter när brödtexten inte var så intressant.
Det var i alla fall intressant att veta hur vissa kända verk och prylar tillkom så den var inte helt kass och därav betyget.
Betyg 3

marta153 2006-12-16 16:52
Mycket välskriven bok om den sk "svenska formen" och de föreningar och formgivare som står bakom begreppet. En bra första bok att läsa för den som vill veta varför svenska designersaker ser ut som de gör. Extra plus för det sista kapitlet där författaren äntligen ger sin egen syn på saken.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Svenska Formgivare


  Köp boken som film på cdon: