bokrecensioner boktips

Odyssén

Författare: Homeros Homeros
Genre: Klassiker
Ämnesord: kärlek, spänning, äventyr
ISBN: 9189451570


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Odysséen är fortsättningen på Iliaden. Den berättar om en av grekernas hjältar, Odysseus, som på hemfärden från Troja råkar ut för en mängd äventyr. Han irrar kring på havet i tio år innan han återförenas på Ithaka med sin trogna Penelope. Odysséen är en betydligt mer idyllisk skildring än Iliaden men dikterna har ändå mycket gemensamt, främst hexameterformen. En av skillnaderna är att i Odysséen griper gudarna in och hjälper någon av parterna: Hera stöttar grekerna när Zeus hjälper trojanerna, Odyssseus motarbetas av Poseidon men får stöd av Athena.
Medelbetyg: 3,67 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Odyssén :
2006-04-07 00:29
Odyssen är det andra stora epos som tillägnas Homeros, Odyssen är en fortsättning på Iliaden och skildrar en av de stora hjältarnas resa för att ta sig hem och dessutom får man i korta drag veta hur livet fortsatte för de flesta av de största hjältarna. Odysses som var hjärnan bakom trojahästen blev av gudarna avskydd för sitt övermod och på det sluga sättet han lyckades inta troja att han fick lida stort innan han äntligen kommer fram till Ithaka, där han regerar som Kung.

Havsguden Poseidon var inte honom nådig efter det att Odysses på ett slugt sätt lyckats stöta en skarp pål i cyklopen Polyfemos enda öga, denne förbannade Odysses genom att be till sin far, Poseidon.

som om det inte var nog så lyckas dennes män slakta solgudens oxar och får nu ytterligare en av gudarna emot sig, av ödet bestämt är att odysses ska dö på Ithaka, men Poseidon som är välmedveten om detta har svurit på att låta honom lida tills dess att denne önskat att han skulle ha bättre av om han vore död.

hela 10 år tar dennes resa hem, men alla hans män har antingen dödats av vidunderliga varelser eller blivit tagna av havet. ensam vaknar han på Ithakas strand och får veta att hans palats av 50 tal friare till drottningen intagits och lever på hans egendom och så har varit de fyra senaste åren.

Med gudinnan Athenas hjälp lyckas han döda samtliga rövare tillsammans med sin son och dennes två herdar och lever sen lyckligt i fred för lång tid framåt på ön........

inte alls lika bra som Iliaden som enligt mig var laddat med spänning och exakta skildringar verket igenom...
Betyg 3
2006-04-20 17:55
Boken är spännande och intressant men har inte det där lilla extra. Den används för mig som en avkoppling till kvällsteet och jag har svårt att lägga den ifrån mig. Men det kommer även stunder då ögon locken på mig nästan flaller igen. Det kan t.e.x vara en alldeles för utförlig miljöbeskrivning eller långa förklaringar till sådant som är alldeles oväsentligt och självklart.
Betyg 4
2006-09-04 22:30
Träsmak på hexameter...
2006-12-18 22:24
Lite mer underhållande än Illiaden.
Betyg 2
2007-07-17 11:36
Odysseus är den perfekta hjälten. Kanske något ovanlig, men det är det som gör honom så speciell. Han reser jorden runt, dödar monster, vinner över arméer, blir älskare åt gudinnor. men är det detta han vill ha? Nej, Odysseus sitter på stranden och gråter ögonen ur sig efter sin familj. Boken i helhet börjar ju hemma hos familjen: Penelope som väntat på sin man i 20 år och Telemachus, sonen som börjar bli vuxen. Vår hjälte Odysseus kommer inte in i handlingen förrän i bok 5. Är inte det lite anmärkningsvär?Jag älskar den här boken för att det är en machobok skriven i en macho-tidsera. Men samtidigt visar det en människa. Hjälte eller inte.
Betyg 5
2013-07-03 08:37
Odysseus är oslagbar men han har en gudinna till sin hjälp. Han har varit ute i krig i tio år.. Hemfärden kommer att ta 10 år och Odysseus upplever en hel del under dessa år. Han är stark och snygg och kvinnor blir lätt förälskade i honom. Men Odysseus vill hem till sin fru och son, på ön Ithaka, och vill inte stanna kvar.
Där hemma finns frun och en massa objudna friare har invaderat hemmet. De tror att Odysseus är död.
Betyg 3
2015-09-14 18:55
Om Iliaden var en positiv överraskning så är Odysséen snarast en negativ sådan. Förvånansvärt lite av berättelsen vigs åt Odysseus' irrfärder och äventyr - istället kretsar det hela i mycket större utsträckning kring friarskaran hemma på Ithaka och på Odysseus' familj som väntar därhemma medan friarna föröder hushållet.

Berättelsen blir dessvärre flertalet gånger på tok för seg för att riktigt gripa taget. Jag ska dock slå ett slag för den utgåva av boken som Svenska Akademien gett ut i sin serie "Svenska klassiker" - Lagerlöfs Homeros. En mycket trevlig översättning med passande ton! Sammanfattningsvis dock en svag trea.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Odyssén
Liknande böcker:
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Begums 500 miljoner
 J. Verne
Stigfinnaren
 J. Cooper
Bror Och Syster
 G. Eliot
Samma Författare: