bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Serotonin
 M. Houllebecq
Cirkus i Valdemarsvik
 M. Malmström
Middagstimmen
 D. Hansen
Galgen, gigan och tärn..
 P. Adler
Köttets tid
 L. Wolff
I chefens revir
 S. Forslund
Selambs
 S. Siwerts
Den andra dödssynden
 J. Guillou
En aning övermogen
 C. Gustavson
Styr din plog över de..
 O. Tokarczuk

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVishnus död

 
Författare: Manil Suri
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression, psykologi, religion, historia, kärlek, kultur
 
Spänning:  2
Romantik:  7
Humor:  4
Lärorik:  8
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Vishnu, the odd-job man in a Bombay apartment block, lies dying on the staircase landing. In his fevered state, he looks back on his love affair with the seductive Padmini. This title blends Hindu mythology with closely observed social detail and even a dash of Bollywood sparkle.
(Bookdata)
Recensioner
'Beautifully captures with great tenderness and depth the eternal war between duty and desire. This is a love letter to Bombay and its people, a non-romantic love tinged with real insight and unsentimental observation... Suri's characters smell of cardamom and clove and have bodies that ripen like plucked mangoes' Meera Syal, SUNDAY EXPRESS

(Whitaker)
Övrigt
Manil Suri was born in Bombay and is a professor of Mathematics at the University of Maryland, Baltimore. THE DEATH OF VISHNU is his first novel.

(Whitaker)


Medelbetyg: 3 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vishnus död :


MMMats 2006-03-23 04:08
Den Indiska romanen kännetecknas oftast av ett myller av människor och kaosartade händelser. Så också den här. Det är spännande att stifta bekantskap med den Indiska kulturen med dess religiösa mytologier.

Men ändå blir den här boken lite av en besvikelse. Anslaget, upptakten av romanen verkar lovande, men tyvärr bleknar trådarna mot slutet. Det verkar som om slutet på boken alltför snabbt sys ihop utan det där riktiga engagemanget för djuplodande analyser av människornas betéende. Det är synd för boken är bitvis bra.

Huset som handlingen utspelar sig i är en miniatyr av Indien. Här bor troende hinduer och muslimer, men även de som är mer moderata i sin tro. Stora klasskillnader förekommer. Längst ner på listan står de enklaste tjänstefolket. Vishnu är en sådan " walla". Invånarna är en blandning av unga och gamla, några är vackra andra är fula.

De hinduiska kvinnorna har en stark ställning. De intrigerar och hunsar sina män. De agar vilt sina barn. Avundsjukan gentemot bättre bemedlade personer är dominerande. Allt är materialism.

Kastsystemet avslöjar och ursäktar vidrigheter gentemot andra lägre stående människor.

Människornas konflikter med varandra orsakas inte främst av religiösa konflikter med varandra. Tvärtom så förenar den metafysiska tron på något högre väsen invånarna. Respekten för den gudomliga viljan lever starkt. Nej, det är i stället den ekonomiska knappheten och osäkerheten därvidlag som är huvudorsaken till de flesta konflikterna. Snålheten, njuggheten och rädslan styr i hög grad betéendet.

Manil Suri rör sig magiskt mellan dröm och verklighet. Suggestiva glidnar mellan dessa tillstånd suggererar läsaren till fantasins förlovade paradis. För det är just det som är poängen med boken, det som författaren vill påskina. Vad är verklighet? Den vetenskapliga objektiviteten med förnuftet ställs emot känslans subjektivitet. Dessa glidningar mellan olika tillstånd - dröm, verklighet, objektivitet, subjektivitet - påverkar människor i varje sekund av vardagen.

Vardagens trivialiteter och människans strävan efter något högre genomsyrar boken. Författaren menar att vi måste våga bejaka den subjektiva känslan för att sublimera vår existens över fattigdomens rädsla och konflikter.

Boken får en svag trea.
Betyg 3

zvrk 2008-01-11 12:47
Jag uppskattade boken för dess skildringar av Indien och dess samhällsproblematik.
Betyg 4

bonadea 2008-09-04 08:42
vishnus död var ett besvikelse, ibland var den lite komisk och lite intressan var den också, men den största delen av boken var enbart tråkig och segläst
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vishnus död


  Köp boken som film på cdon: