bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMuskotkriget

 
Författare: Giles Milton
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, mat, politik, historia, kultur, spänning, äventyr, kolonialism, kryddor
ISBN: 9789189442184
 
Spänning:  8
Romantik:  2
Humor:  3
Lärorik:  8
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Den 23 december 1616 kände kaptenen på fartyget Swan doften av land. De engelska sjömännen hade nått sitt mål: ön Run, en av de rikaste öarna i Ostindien. Vad deras uppdragsgivare, kung Jacob I, så hett åtrådde var öns rikedom på muskotnöt.

Under upptäckternas århundrade var kryddor en värdefull handelsvara och något man utan vidare offrade liv för att få tag på. Den samvetslösa kapplöpningen till kryddöarna stod mellan portugiser, engelsmän och spanjorer och stöddes livligt av kungahus och köpmän.
I Muskotkriget levandegör den engelske författaren Giles Milton en epok av världshistoriskt intresse med hjälp av spännande anekdoter och inlevelsefullt språk.

Medelbetyg: 4,25 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Muskotkriget :


axel-nelson 2006-03-19 20:46
Det är nog 35 år sen jag senast såg en muskotnöt, men jag minns fortfarande den speciella doften. Det var nog bara i potatismos som vi hade lite som vi malde ner. Tillsammans med persilja och en klick smör, gjorde de ett underverk. De som är unga idag har nog inte hört talas om kryddan. Men under medeltiden var den högt skattad och kom via muslimerna till Europeiska köpmän och kom att betinga ett högt pris.
Så småningom upptäckte de europeiska stormakterna de små öarna långt borta vid världens ände, dit de seglade med sina små nötskal till skepp, trotsande tropiska sjukdomar och stormar. Att det blev till ständiga drabbningarmellan spanjorer, portgugiser och senare holländare och britter på dessa små öar är inte att förvånas över.
Det var som i de amerikanska storstädernas krig om kvarteren mellan olika maffiagäng. Alla medel var tillåtna och holländarnas utdragna tortyr av sina brittiska fångar hade gjort en Pinochet salig.
Trots alla hemskheter saknar boken inte en viss humor och boken är spännande som en äventyrsroman - bara den skillnaden att det är "på riktigt". Kulturhistoria, kolonialhistoria. äventyr och doftande kryddor - kan man begära mer av en bok?
Betyg 3

tobiashr 2010-03-22 21:08
Detta är min absoluta favoritbok, ekonomisk historia när den är som mest intressant! Mycket välskriven och spännande bok skriven ur nyckelhålsperspektiv. Författaren är från UK, han tar även (omedvetet?) in detta i sitt nyckelhålsperspektiv varför alla som inte tillhör det brittiska kungadömmet är fruktansvärda skurkar, när britterna gör samma sak gör det det givetvis bara för att de var tvungna och då är det inte lika hemskt... Fantastiskt rolig bok fylld med viktiga historiska händelser skriven med glimten i ögat.
Betyg 5

urok2 2018-04-09 09:37
Rolig och underhållande bok för alla som är intresserade av hur till synes små händelser blev avgörande för historiens utveckling. Och vad är det med engelsmän som gör att de kan förlora slag efter slag och ändå segra i slutändan?
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Muskotkriget


  Köp boken som film på cdon: