bokrecensioner boktips

I projektorns sken

Författare: Per Axel Nordfeldt
Genre: Biografi
Ämnesord: humor, historia, kultur
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9189386035


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En biografi över biografmaskinisten Henry "Nypan" Nyberg, en legend i den svenska filmvärlden.
I oktober 2004 gick Nypan bort, 88 år gammal. Han var igång inom biografvärlden ända sedan stumfilmsepoken på 1920-talet. In i det sista hände det att han ryckte in och körde film för sin gamla arbetsgivare SF. Berättelsen om nypan skildrar inte bara ett människoliv, den ger också en unik bild av hur det svenska biografväsendet utvecklats fram till idag. Nypan träffade dem alla: producenter, regissörer, skådespelare, distributörer. Han var länge den ende maskinist som fick förtroendet att köra Ingmar Bergmans dagstagningar. Det var också Nypan som tog hand om Ingmars son Daniel och blev en sorts fadersgestalt för honom.

I projektorns sken bygger på flera intervjuer med Nypan. Boken innehåller också en förteckning över Stockholms samtliga biografer, avsnitt om biograf- och filmhistoria, genomgång av filmformat coh projektionsteknik genom decennierna och mycket mer. Nypans egna ord kompletteras av intervjuer med personer som kände honom väl: arbetskamrater, Daniel Bergman m fl. Sist men inte minst: Nypan är ett genuint söderoriginal, och boken förmedlar en stark lokalkänsla från livet på Södermalm i Stockholm.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av I projektorns sken :
2006-01-21 11:53
En intressant inblick i en (Sveriges största?) biografmaskinists liv. Fakta blandas med värme och humor. En mycket bra bok för cineaster.
Betyg 4
Liknande böcker:
Vill du så kan du
 P. Ekwall
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
K
 K. Frostenson
Borstalpojken
 B. Behan