bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Brooklyn
Marias testamente
Natten utanför
Nora Webster
Liknande böcker:
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Leo
 U. Lundberg
Silvretsrike
 C. Iggulden

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMästaren

 
Författare: Colm Tóibín
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9100105732
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Colm Tóibíns lyhörda och gripande roman om den amerikanske författaren Henry James (1843-1916) tar sin början 1895 när pjäsen Guy Domville har gjort fiasko i London. Förnedringen var fullständig, i synnerhet med tanke på att Oscar Wildes senaste pjäs samtidigt gick för fulla hus på en annan teater. Vi får följa James under de kommande fem åren när han bosätter sig i Rye i Sussex där han bland annat skriver sitt korta mästerverk Skruvens vridning som speglar hans eget liv i exil. Han drivs av behovet av att skriva och förföljs av egna tillkortakommanden såsom att han inte deltog i det amerikanska inbördeskriget, liksom faderns självmord och förlusten av systern Alice som tragiskt gick bort.
Mästaren syftar på det epitet, The Master, som James fick redan under sin levnad tack vare den skarpa blick för mänskliga relationer som kännetecknar hans romaner, noveller m.m. Colm Tóibín fångar i den engagerande Mästaren en man som privat plågades av sin ensamhet samtidigt som han kunde njuta av litterära framgångar och deltog i ett kulturellt klimat med alla dåtidens stora författare.


Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mästaren :


helix 2005-12-15 19:42
"Mästaren" utspelar sig under fem år i den åldrande amerikanske författaren Henry James liv. Henry James är en verklig person, och Tóibín har forskat om honom och utgått ifrån redan publicerat material för att sätta ihop denna historiska roman.

Men vad tråkigt det blir. De första två tredjedelarna är en enda lång leda. James rör sig omkring Europa, tillbaka till USA, han träffar societén, de skvallrar, aktar sig noga för att inga rykten skall komma i svang.
Berättelsen tar sig när beskrivningar om Amerikanska inbördeskriget kommer in, och även delarna om James förhållande med landmaninnan miss Wilson lyfter lite.

Jag är så trött på historier om undangömd, återhållen homosexualitet! Jag tycker inte det är spännande.
Efter att ha läst Prousts "På spaning..." har jag fått nog av både socité och "farlig" homosexualitet. Dessutom är det svårt att bräcka Proust...
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mästaren


  Köp boken som film på cdon: