bokrecensioner boktips

Mästaren

Författare: Colm Tóibín
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9100105732


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Colm Tóibíns lyhörda och gripande roman om den amerikanske författaren Henry James (1843-1916) tar sin början 1895 när pjäsen Guy Domville har gjort fiasko i London. Förnedringen var fullständig, i synnerhet med tanke på att Oscar Wildes senaste pjäs samtidigt gick för fulla hus på en annan teater. Vi får följa James under de kommande fem åren när han bosätter sig i Rye i Sussex där han bland annat skriver sitt korta mästerverk Skruvens vridning som speglar hans eget liv i exil. Han drivs av behovet av att skriva och förföljs av egna tillkortakommanden såsom att han inte deltog i det amerikanska inbördeskriget, liksom faderns självmord och förlusten av systern Alice som tragiskt gick bort.
Mästaren syftar på det epitet, The Master, som James fick redan under sin levnad tack vare den skarpa blick för mänskliga relationer som kännetecknar hans romaner, noveller m.m. Colm Tóibín fångar i den engagerande Mästaren en man som privat plågades av sin ensamhet samtidigt som han kunde njuta av litterära framgångar och deltog i ett kulturellt klimat med alla dåtidens stora författare.

Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mästaren :
2005-12-15 19:42
"Mästaren" utspelar sig under fem år i den åldrande amerikanske författaren Henry James liv. Henry James är en verklig person, och Tóibín har forskat om honom och utgått ifrån redan publicerat material för att sätta ihop denna historiska roman.

Men vad tråkigt det blir. De första två tredjedelarna är en enda lång leda. James rör sig omkring Europa, tillbaka till USA, han träffar societén, de skvallrar, aktar sig noga för att inga rykten skall komma i svang.
Berättelsen tar sig när beskrivningar om Amerikanska inbördeskriget kommer in, och även delarna om James förhållande med landmaninnan miss Wilson lyfter lite.

Jag är så trött på historier om undangömd, återhållen homosexualitet! Jag tycker inte det är spännande.
Efter att ha läst Prousts "På spaning..." har jag fått nog av både socité och "farlig" homosexualitet. Dessutom är det svårt att bräcka Proust...
Betyg 2
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne