bokrecensioner boktips

En av grabbarna

Författare: John Höglund
Genre: .
Ämnesord: psykologi, spänning, ungdom
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9197536717


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I boken En av grabbarna berättar Johan Höglund ingående om hur en ensam kille på 13 år skapar sig en identitet genom att bli en del av kulturen kring AIK. Hur han till en början förfäras, sedan lockas av våldet kring matcherna. Med tiden blir våldet en allt starkare drivkraft och Firman boys växer. Idag har Firman boys ett hundratal medlemmar och våldet blir allt grövre. Texten illustreras med bilder tagna av fotograf P-O Sännås som under några år följde Black Army och därigenom kom i kontakt med Firman. Boken innehåller även nytagna fotografier av Eva Hildén Smith, från Firman boys samling innan AIKs premiär i fotbollens Superetta 2005.
Medelbetyg: 2,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En av grabbarna :
2005-12-11 17:19
I boken får vi följa en av grundarna till Firman Boys. Boken är intressant den förskönar inte, den ger en bild av vad fotbollsvåld går ut på. Språket är enkelt att förstå inga konstigheter. Man har inget att jämföra med eftersom det är den första boken i sitt slag på svenska, det är lite synd.
Betyg 3
2006-06-04 17:25
Amatördokumentära böcker likt denna kan te sig lite hur som helst, så jag var en smula skeptisk till hur författaren skulle lyckas måla upp sina historier rent språkligt. Men denna bok visade sig vara mycket bra. Språket är av den art att man står ut med det i tvåhundra sidor och mer därtill faktiskt; på sina håll visar ”Höglund” faktiskt prov på riktigt spänstig stilistik, och språket blir aldrig dåligt under någon del i boken. Ett plus! Korrekturen kunde dock ha varit bättre.

Och så är ju innehållet underhållande också. Själva ämnet – firmavåld – gör ju jobbet helt av sig självt egentligen, men visst har ”Höglund” en förmåga att hålla gnistan vid liv. Våldsromantik, fotbollskärlek och sprit i mycken grad är vad man serveras, och somliga är ju förtjusta i det, om inte annat så åtminstone när det kommer till att läsa om det.

Det är kul att ”Höglund” stundom blir ganska personlig, inte bara angående sig själv utan också vad gäller andra firmagrabbar som beskrivs i boken. Hans trovärdiga begrundanden om själva boxen är också betygshöjande.

Förutom intressant är boken också rolig och häpnadsväckande. Är man AIK:are förhöjs läsupplevelsen ytterligare.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En av grabbarna
Liknande böcker:
Dödlig ömhet
 A. Berggren
Mörk sol
 K. Branzell
Senare
 S. King
Rambo
 D. Morrell
Agent Sonya : älskarin..
 B. Macintyre
En droppe midnatt
 J. Diakité
Olympia
 M. Kallentoft
Serafers drömmar
 O. Wikander
Kinesen
 S. Leather