bokrecensioner boktips

The Princess Bride

Författare: William Goldman & S Morgenstern
Genre: Klassiker
Ämnesord: mord, psykologi, humor, natur, historia, kärlek, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9780747590583


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Beautiful, flaxen-haried Buttercup has fallen for Westley, the farm boy, and when he departs to make his fortune she vows never to love another. When she hears that his ship has been captured by the Dread Pirate Roberts - who never leaves survivors - her heart is broken. But her charm draws the attention of the relentless Prince Humperdinck who wants a wife and will go to any lengths to have Buttercup. So starts a fairy tale like no other, of fencing, fighting, torture, poison, true love, hate, revenge, giants, hunters, bad men, good men, beautifulest ladies, snakes, spiders, beasts, chases, escapes, lies, truths, passion and miracles.

Utdrag ur boken:
I said, 'What do you mean ''Westley dies''? You mean dies?'
My father nodded. 'Prince Humperdinck kills him.'
'He's only faking though, right?'
My father shook his head, closed the book all the way.
'Aw shit' I said and started to cry.

Medelbetyg: 4,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av The Princess Bride :
2005-11-08 18:20
En riktigt spännande, vacker och rolig bok som jag sträckläste och hade svårt att lägga ifrån mig. Se till att läsa förorden, boken börjar på sidan 35, och missa inte de åttio sidorna extramaterial på slutet. Själva historien är ursprungligen författad av den florentinske historikern S. Morgenstern, Goldman har sammanfattat och tagit bort de trista delarna. Förutom förord och efterord flätar han in sina egna finurliga förklaringar och kommentarer flitigt utan att för den skull stå i vägen för historiens gång. Det här är ingen sagobok, det är en läskigt spännande historia. Läs den! Även filmatiseringen rekommenderas: http://www.imdb.com/title/tt0093779/
Betyg 5
2007-12-31 17:06

Även om det går att hoppa över introduktionen, förordet, och fortsättningen med tillhörande förklaring så ska man läsa "The princess bride" från pärm till pärm för att få hela historien.

Boken består av två sagor: Den om Buttercup (som för övrigt lever i "ett land mellan Sverige och Tyskland") som måste gifta sig med den tyranniske prinsen Humperdinck. Den andra där Goldman ger en väldigt förskönad (läs: påhittad) beskrivning av sin barndom och etablerar sin pseudonym S. Morgenstern. Det här är den så kallade "the good parts" versionen, som faktiskt är ett väldigt effektivt sätt att ta sig genom lite tråkigare delar utan att behöva skriva dem (exempel: Goldman kan dyka upp mitt i ett kapitel och säga "sen tog jag bort den 200 sidor långa skildringen av hur Buttercup tränas för att bli en sofistikerad prinsessa".)

"The princess bride" är ett väldigt lyckat försök att skapa en typisk saga, men som innehåller mer humor och tilltalar även lite äldre läsare. Vad jag inte gillar är det på tok för abrupta slutet och när delarna om Goldmans "privatliv" blir alltför...tillgjort.

I slutet av boken så utlovar Goldman en fortsättning (som heter "Buttercup's baby"). Man får till och med läsa första kapitlet. Det var 1973, men fortfarande ingen bok.

Betyg 4
2010-04-26 18:58
Eftersom jag sett filmen ett 20-tal gånger tyckte jag det var dags att även läsa boken. Filmen följer boken mycket bra och var därför en rolig upplevelse. Berättelsen har verkligen allt; kärlek, spänning, vänskap, äventyr, humor m.m. Hur mycket jag än tycker om filmen så måste jag ändå säga att som alltid är boken bättre :)
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till The Princess Bride
Liknande böcker:
Den osynlige mannen
 H. Wells
Dagarnas skum
 B. Vian
Livet på landet
 F. Reuter
En färd till Indien
 E. Forster
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Begums 500 miljoner
 J. Verne