bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
The Economics of Casin..
 D. Walker
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Valet är ditt
 C. Wahlden
Who-ology
 C. Scott
Factfulness
 H. Rosling
Det moderna trettioåri..
 K. Karlsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerPolitikens paradoxer

 
Författare: Maria Wendt Höjer & Cecilia Åse
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, kultur, feminism
ISBN: 9197320056
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Feminismen granskar och formulerar om klassiska politiska begrepp som medborgarskap och demokrati. Kön förs ut ur analyser av makt och politik och därmed osynliggörs maktrelationen mellan kvinnor och män. Paradoxen är att: Samtidigt som kvinnor har mindre makt på grund av sitt kön, erkänns inte könets politiska betydelse.

Boken är en introduktion till modern feministisk politisk teori – en nyskapande teoribildning som bottnar i övertygelsen om att maktrelationen mellan könen är möjlig att förändra.


Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Politikens paradoxer :


stigh 2005-11-01 15:53
”Politikens paradoxer: en introduktion till feministisk politisk teori” (1999) beskriver några av den feministiska idéströmningens grundläggande teoretiska utgångspunkter. En mängd centrala begrepp inom genusforskningen såsom patriarkat och könsmaktsordning beskrivs på ett övergripande och mycket lättfattligt sätt. Wendt Höjer och Åse visar med målande exempel hur den politiska teorin såväl som den praktiska politiken bygger på en inneboende paradox: På samma gång som kvinnor på grund av sitt kön har mindre makt erkänns inte könets politiska betydelse.

I boken ifrågasätter författarna på ett stringent sätt att maskulinet sätts som norm och att arbeten författade av manliga vetenskapsmän dominerar i såväl den allmänna debatten som inom den akademiska världen. Med tanke på detta känns det onekligen som en paradox att omkring 80 procent av de arbeten som författarna själva refererar till (vilka återfinns i litteraturlistan) har författats av kvinnor!

Bokens genomslagskraft kan på intet sätt underskattas då den under senare tid ingått som mer eller mindre obligatorisk kurslitteratur inom ämnet statsvetenskap. Långt ifrån djuplodande men fördenskull inte ointressant. På det hela taget tycker jag att boken ger läsaren en god introduktion till det feministiska tänkandet.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Politikens paradoxer


  Köp boken som film på cdon: