bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTrafalgar

 
Författare: Tim Clayton & Phil Craig
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, historia, kultur, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9197526371
 
Spänning:  8
Lärorik:  9
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Övrigt
Europa 1805 - Frankrike och Napoleon dominerar och hotar att invadera England. Mot Napoleon ställs engelska flottan och den legendariske amiral Horatio Nelson. Detta resulterar i slaget vid Trafalgar, som är historiens mest omskrivna sjöslag och gör Nelson till den mest omtalade sjöhjälten. Engelsmännen vann slaget men de stora förlusterna och amiralens död dämpade glädjen över segern. Det är en skakande och samtidigt spännande inblick i hur striderna gick till och hur det påverkade dem som deltog. Med hjälp av ett rikt material av samtida ögonvittnesskildringar från de två stridande parterna berättar författarna om sjömännens umbärande. Vi får även ta del av anhörigas personliga upplevelser vilket ger en mycket intressant helhetsbild.
Trafalgar - männen, stormen, slaget är en fantastisk krigsskildring med växlingar mellan strategi och action, hjältemodiga insatser och personliga reflektioner. Författarna skriver med oerhört driv, engagemang och sakkunskap. De lyckas mycket skickligt väva samman de enskilda människoödena med

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Trafalgar :


axel-nelson 2005-10-16 23:06
Trafalgar. Männen, slaget, stormen. Till skillnad mot den förra boken jag nämnt, oxå med namnet Trafalgar, tar denna bok om slaget ur bådas (eller snarare alla tres) synvinklar.
Lord Nelsons "Hollywood-korrekta" utdragna död, avhandlas i denna bok blott kort (tack för det!). I ett sjöslag var befälhavarna minst lika utsatta som manskapet och fick även de benen avkapade av kulor, armarna genomstungna av träsplitter, öronen bedövade av kanonskotten och ögonen igenklistrade av rök. Fransmännens och deras ofrivilliga allierade, spanjorernas skepp var nästan identiskt likadana som de brittiska och den ärtsoppstäta röken som snart bäddade in hela "slagfältet" i rök, gjorde att man ibland inte ens kunde se fienden - som ofta bara befann sig några meter från de egna skeppen.
Enda minuset ned den här boken är dess stundom klantiga översättning.
Chains kan betyda kedjor, men även röstjärn - vilket översättaren missat. Spritsail kan betyda sprisegel (vanligt snedsegel på mindre allmogebåtar), men även blinda (litet råsegel under bogsprötet). Det blir lite märkligt när översättaren skriver om spriseglet på bogsprötet.
Men det är skönhetsfläckar. Den här boken är lika spännande och välskriven som den förra med samma namn. Och minst lika bra illustrerad - en liten miss dock:Detaljsskisserna av skeppens inbördes positioner under olika delar av drabbningen är enbart förvirrande. Den här boken får dock ett extra plus för att den tar upp båda (alla tres) sidor.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Trafalgar


  Köp boken som film på cdon: