bokrecensioner boktips

Ivanhoe

Författare: Walter Scott
Genre: Klassiker
Ämnesord: Historia
Utgivningsår: 1820
ISBN: 9789174232165


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I England härskar våld och godtycke. Prins John har satt igång en sammansvärjning mot sin bror kungen för att gripa makten. Det jäser bland folket. Skaror av män som fråntagits allt de äger drar ut i skogarna och lever som fågelfria.

Då sprids ett rykte att kungen, Richard Lejonhjärta, återvänt till England från sin fångenskap utomlands. Och tillsammans med honom hans ryktbare riddare Wilfred av Ivanhoe.
Medelbetyg: 3,36 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ivanhoe :
2005-08-29 19:05
Lite småtrist - filmen är mycket bättre! Språket känns inget vidare, men förhoppningsvis är det bara en dålig översättning jag läst.
Betyg 3
2005-08-29 22:37
Jag har inte läst den här boken (originalet skrev 1820 -därav dess dammighet???), men ett par kommentarer:
Scott tillhörde den epok som kallas romantiken och etnisk romantik var högsta mode (en författare förvandlade den skotske fårtjuven Rob Roy till superjälte etc.) Det var nog han som gjorde Robin Hood samtida med ärkeskurken prins John (på svenska kallad Johan utan land) och hjälten Richard Lejonhjärta. Lejonhjärta och Robin Hood var i alla senare seriemagasin ädla saxare (dvs. dom som hade makten före normandernas erövring av England 1066) och John tillhörde de skurkarktiga Normanderna (dvs. Fransmännen - som ännu i början av andra världskriget sågs som britternas fiender!, ärkefienden med andra ord - liksom danskar än idag kallar svenskar för arvsfienderna!). Nu var det bara det att verklighetens Robin Hood levde ett par hundra år efter Lejonhjärta. Att Richard Lejonhjärta räknas som en av Englands odugligaste kungar, som aldrig var hemma och som aldrig lärde sig engelska - (för han kunde bara franska!). Lundahistorikern ("tv-kändisen" som Aftonbladet kallar honom) har skrivit en snårig men bra faktabok om det England som den (troligen) verklige Robin Hood levde i: "Mannen Från Barnsdale" )se även min recension av den boken.
2006-12-13 12:13
Jag läste den äldre versionen av den här boken, blev svårare än nödvändigt och jag tyckte den var lite seg... men riddarvärlden är och förblir något speciellt, så den blir helt klart godkänd!
Betyg 3
2007-08-02 16:53
En plåga att ta sig igenom!

Segt och jobbigt. En bok som inte på något sätt är objektiv där de goda är ofelbara och de onda gör allt de kan för att vara just onda. SÅ har världen aldrig sätt ut och kommer nog inte göra det häller.
Betyg 1
2007-11-24 20:47
riktigt välbekant - främst då från TV
Betyg 4
2008-01-02 20:44
Jag håller med om att den var spännande men något seg. Jag hade dessutom lite problem med att hålla isär alla namn.
Jag såg filmatiseringen av boken igår och det är nog första gången jag tycker att filmen är lika bra om inte bättre än boken. Den olyckliga kärleken mellan Rebecca och Ivanhoe kom fram bättre i filmen.
Betyg 3
2009-07-16 20:15
Språket var en aning knivig, och var det bara jag som inte fattade ett skit av vad som hände när han träffade den där eremiten eller vad det nu heter? Det var lite hoppigt vilken man läste om tyckte jag men det är ändå den bästa klassikern jag någonsin läst och jag läser gärna om den någon gång. Så fort jag slutade hänga upp mig på språket fastnade jag för boken direkt. Ett stort plus från min sida ;)
Betyg 4
2011-12-14 20:18
Spännande bok som jag läste för många år sedan. Har även sett filmen förstås. En bra och underhållande historisk roman av Walter Scott. Har ni inte läst denna klassiker så gör det eller se i alla fall filmen.
Betyg 4
2013-11-19 20:19
Äventyrsbok. Då kung Richard är borta och fängslad passar prins John på att få inflytande och makt.

Det stora tornerspelet är en stor händelse och här samlas människor av alla klasser. En av utmanarna är den arvlöse riddaren som vägrar säga sitt namn. Han är mycket skicklig och vinner den första dagens spel. Det visar sig att den okända riddaren ändå är känd och den vackra lady Rowena blir bestört när hon upptäcker vem det är.

Riddaren blir sårad vid den andra dagens tornering och blir omhändertagen av juden Isak och hans sköna dotter men på vägen blir de överfallna.

Detta är en välkänd berättelse om normander och saxare.
Betyg 3
2022-03-28 15:39
Boken är spännande och bjuder på en hel del händelser, som tornerspel, krig och faktiskt också ett häxbål. Däremot är det väl många figurer att hålla reda på och när flera av dessa går under olika namn känns det stundvis jobbigt att läsa.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ivanhoe
Liknande böcker:
En färd till Indien
 E. Forster
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Om friheten
 J. Stuart Mill
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
Samma Författare: