bokrecensioner boktips

En gyllene bur

Författare: Carmen Bin Ladin
Genre: Biografi
Ämnesord: religion, historia
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9170021430


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Carmen Bin Ladin, uppvuxen i Schweiz med en schweizisk far och iransk mor, är en av få västerlänningar som haft full insyn i vad hon kallar ”lyxtalibanernas paradis”, ett klansamhälle där de styrande männen är ofantliga rika och där kvinnorna hålls som sällskapsdjur.

Som mycket ung träffar Carmen sin blivande make Yeslam bin Ladin (en i syskonskaran som består av 25 söner och 29 döttrar) när han är på semester i Schweiz. De gifter sig kort därefter och flyttar till USA men bosätter sig 1976 i Saudiarabien. Parets äktenskap varar i fjorton år, men Carmen inser så småningom att hon måste frigöra sig från klanen bin Ladin så att hennes tre döttrar ska kunna växa upp till självständiga, välutbildade kvinnor.

Carmen har skrivit sin bok till sina döttrar för att förklara varför hon var tvungen att bryta med den saudiarabiska kulturen: Hon ville inte förlora sina barn eller se dem förvandlas till de ansiktslösa och nedtystade kvinnor hon själv levde bland.

En gyllene bur är ett unikt dokument om ett av världens mest slutna samhällen och om hur det är att leva i ett land där materiell rikedom och medeltida barbari går hand i hand.
Medelbetyg: 3,8 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En gyllene bur :
2005-06-28 13:01
En intressant och stundvis fasansfull berättelse om Carmen som gifter sig med Usama Bin Ladins bror. Hon är från Schweiz och han är från Saudiarabien. Hon flyttar till hans land och berättar här historian om hur det är att leva i en strängt muslimsk miljö med kvinnofientlighet.
Tyvärr upplevde jag boken som ganska utdragen. Den innehöll ingen spänning och det var lite för mycket politik för att jag skulle kunna smälta allt.
Betyg 3
2005-06-28 17:40
Bra!
Betyg 3
2007-09-30 23:09
Lättläst, fascinerande,en bok som borde läsas av alla. En bok som ger insyn i muslimernas tänkande, handlande och deras mål.
Betyg 5
2008-07-26 21:54
Läsvärd sannbok om att leva i Saudiarabien.
Betyg 4
2009-11-01 10:41
En mycket lättläst bok som var lätt att ta till sig om hur det är att leva som kvinna i Saudiarabien. Skulle vara spännande att veta om det fortfarande är så eftersom det mesta utspelar sig på 80-talet. Riktigt intressant och man får sig många tankeställare. Skönt med en bok som inte rabblar massa fakta utan "bara" beskriver hennes liv där och saker hon får veta.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En gyllene bur
Liknande böcker:
Sten Sture den yngre
 L. Ericson Wolke
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin
Gyllene Tider - en sis..
 J. Wiström
Moa Zedong
 H. Hägerdal
Lucke & Lull : arvet e..
 B. Af Kleen
Carl von Linné
 T. Blom