bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Stormaktens undergång
 D. Harrison

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerShip

 
Författare: Brian Lavery
Genre: Fakta
Ämnesord: historia, kultur, äventyr, skepp
ISBN: 1405305894
 
Spänning:  5
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Recensioner
'An awe-inspiring study of our maritime past and present...'Ship' is a compelling tale of exhilarating adventure, combined with authoritive detail' - Marine Times

(Whitaker)
Övrigt
Brian Lavery is Curator of Naval History at the National Maritime Museum, Greenwich. He is the author of many books. As a highly respected maritime historian he was consultant on the film Master and Commmander, and consulted on the replica constructions of Captain Cook's Endeavour and the emigrant ship Susan Constant. Brian resides in Greenwich, London.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ship :


axel-nelson 2005-06-13 23:37
Skepp: Sedan årtusenden det viktigaste sättet att transportera gods och folk längre sträckor. Det folk som behärskade haven, behärskade världen. Vår olja transporteras i groteskt stora skepp, vi beundrar de vackra skulpturerna på det förunderligt väl bevarade regalskeppet Vasa, fler än man vanligen tror blir saliga av en bild av ett vackert clipperskepp. Britternas självbild bygger på sina havets härskare: Drottning Elizabeth 1, Francis Drake, Lord Nelson. Och vi skandinaver förknippas, av utlänningar, med vikingarnas smäckra långskepp. Och vem av oss har inte drömt om en lyxkryssning i Karibiska havet och jag vet massor av tjejer som älskar ädel-kalkonfilmen Titanic.
Och så, det faktum att skepp är vackrare och har mer själ än andra fordon (jag vet ingen som blir lyrisk av linjerna i en spårvagn!).
Allt detta "båtiga" finns förståss i denna drygt 2 kilo tunga, jättelika och överdådligt illustrerade bok av en av världens ledande fartrygsexperter (flera andra titlar av Lavery finns på både bokus och adlibris),
När det gäller de senaste 500 årens fartyg är detta bara för en historie-intresserad, eller fartygsfreak, som en stor godisbutik är för en unge.
Jag har bara en anmärkning. Bokens undertitel är "5000 years of maritime adventure". "500 years" hade varit mer adekvat. Av skeppen före 1500-talet är det bara vikingaskeppen som behandlas utförligt. Detta trots att den blott ca 50 år gamla marinarkeologin har ökat våra kunskaper om forntidens och medeltidens skepp enormt.
Men för de flesta är vikingaskeppen och så skeppen från de senaste 500 åren mest spännande och bäst dokumenterade. Som Vasa-freak ser jag med glädje, att regalskeppet Vasa får större utrymme än ett lika sensationellt vrakfynd: Det sämre bevarade, men 100 år äldre engelska regalskeppet Mary Rose (som f.ö. oxå sjönk för att hon var felbyggd!)!
Den här boken kommer jag att återvända till massor av gånger!
Jag älskar såna här stora bilderböcker för vuxna (och nördiga ungar).
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ship


  Köp boken som film på cdon: