bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Skjorta rätt ut!
 J. Ahlberg
Det är bara lite cance..
 K. Ingesson
Mats Sundin : # 13
 P. Sanglert
Det du inte såg
 P. Sjöberg
Mitt spår
 S. Johansson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerI huvudet på John McEnroe

 
Författare: Tim Adams
Genre: Biografi
Ämnesord: , sport, tennis
ISBN: 9172635762
 
Spänning:  5
Humor:  4
Lärorik:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Kan man förstå ett decennium, 1980-talet, genom att läsa om en av dess största fixstjärnor på idrottshimlen? Tim Adams gör det möjligt geom sin skärskådande bok om fenomenet John McEnroe. "Answer the fucking question!"

En av åttiotalets största idrottsstjärnor var den amerikanske tennisspelaren John McEnroe. I den brittiske journalisten Tim Adams bok om McEnroe blir den ohyfsade advokatsonen som ständigt bråkade med domarna en sinnebild för åttiotalets aggressiva, självupptagna mentalitetet.

Inte minst i England blev McEnroes uppträden omdiskuterade, och visade att de gamla titlarnas England var på väg ut och Thatchers amerikanskinspirerade marknadsekonomiska satsa-på-dig-själv-England kommit för att stanna. Och McEnroe blev också portalfigur för hyperkommersialiseringen av proffsidrotten när han blev Nikes första affischnamn.

Men också på andra områden var McEnroe betydelsefull för sin tid. Tom Hulce, som spelade Mozart i filmen "Amadeus", utgick i sin rolltolkning från McEnroe: "McEnroe resembles Mozart by his attitude. John is young. Talented. Shining. But he cannot be kept silent. He refuses to take account of the rules. People compare themselves to him and try to control him because of his lack of control. That's exactly what happened to Mozart."

Kärnan i boken är ett fantastiskt spännande referat av Wimbledonfinalen 1980 mellan McEnroe och Björn Borg, som Borg vann efter fem set (och ett tie-break i fjärde som McEnroe vann 18-16). Rivaliteten dem emellan och jämförelserna mellan deras olika mentalitet spelar också en viktig roll i boken.

Adams biografiska essä är full av intelligenta iakttagelser och träffsäkra formuleringar som gör "I huvudet på John McEnroe" till något annat än en simpel idrottsmannabiografi.

Medelbetyg: 3,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av I huvudet på John McEnroe :


axel-nelson 2005-06-11 18:23
Den här lilla boken köpte jag för att ge bort till en sportfåne. Själv är jag på sin höjd möjligen intresserad av sport-loosers /typ danska ishockey-landslaget/. Men den här boken var en liten pärla som jag sträckläste innan jag gav bort den. Den ger många små inblickar i bokens huvudperson. Lustigt att grinollen McEnroe dyrkade sin rival Björn Borg med samma kärlek som en hundvalp dyrkar sin matte . Utan Napoleon hade Wellington inte blivit Wellington. Något liknade kan kanske sägas om McEnroe/Borg.
47 spänn, det är mindre än vad Illustrerad Vetenskap kostar!
Betyg 4

Freddi 2005-11-06 22:37
I slutet av 70 –talet genomsyrades fortfarande tennisen av brittiskt gentlemannaskap, fare play, sträng disciplin och idealism.
I denna tradition blev Björn Borg arketypen och den slutliga fulländningen av allt vad tennis då stod för.
Men sen kom John McEnroe.
Med sina vredesutbrott, och en narcissim i en storleksordning som världen i allmänhet och tennisen i synnerhet aldrig sett maken till, förändrade han hur man såg på tennis och sport.
För trots att de gamla brittiska högdjuren, som styrde och ställde inom tennisen, avskydde och föraktade allt McEnroe stod för, var det ett faktum att publiken älskade att se honom och sponsorerna älskade att publiken älskade att se honom.
Klädesföretaget Nike såg tidigt McEnroes udda kvalitéer och gjorde dem till sina. Med sponsorkontrakt, som på bara tre år steg från 80 000 dollar till fem miljoner dollar, hade tennis blivit en pengaindustri utan dess like. Och mitt i detta stod den neurotiske, egendemonskämpande och koleriske McEnroe.

Tim Adams gör ett mycket intressant och mänskligt porträtt av en ikon som jag själv bara haft en diffus bild av tidigare. Visst visste man vem McEnroe var: Borgs huvudkonkurrent som skällde och slog sönder racketar. Men vilken roll han hade i en sport, och i en värld, i förändring – det visste jag inte.
Tim Adams sätter in denna unika tennisspelare i ett världssammanhang och visar både hur han var med och förändrade, och själv förändrades, av tidsandans utveckling.
Tonen i boken är lågmäld och lätt att ta till sig. Vissa betraktar boken som humoristisk, men då får jag säga att dessa ”vissa” personer har för vana att ha det ganska tråkigt – så rolig var den inte. Det är i första hand en intressant bok - som får mej, som egentligen inte var speciellt intresserad av att göra en djupdykning i McEnroes huvud, att tycka att det var bra att jag gjorde det.
Och skulle man vara det minsta tennisintresserad, i kombination med en viss nostalgisk läggning, är ”I huvudet på John McEnroe” ett absolut måste.

Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till I huvudet på John McEnroe


  Köp boken som film på cdon: