bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerUltima Thule

 
Författare: Matti Lainema & Juha Nurminen
Genre: Fakta
Ämnesord: natur, historia, kultur, spänning, vetenskap, äventyr, arktis
ISBN: 9510256501
 
Spänning:  8
Romantik:  5
Lärorik:  9
Sorglig:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Beskrivning:
Norden bevarade länge sin hemlighet. Antikens greker kallade den oåtkomliga, extrema norden för Thule. De arktiska områdena var de sista på jorden som människan undersökte och kartlade.

Ultima Thule omfattar 2500 års historia om arktiska polarfärder från Pytheas till Peary - från antikens dagar via vikingarna och de stora expeditionerna fram till erövrandet av Nordpolen.

De stora upptäcktsresandes - Cook, Nordenskiöld och Amundsen - färder berättar om det mod som krävdes för att tränga in på områden dit ingen tidigare hade nått. För att klara Nansens och Pearys nästintill omöjliga prestationer räckte inte enbart mod och uthållighet. I de extrema förhållandena rådande i de arktiska områdena överlevde endast de expeditioner som allierade sig med naturen och tog lärdom av originalbefolkningen, de människor som levt i området länge innan européernas ankomst.

Ultima Thule berättar också om kartografins och navigationens spännande historia, och om hur norden gradvis togs med på kartorna och blev en del av européernas världsbild. I boken granskas för första gången på ett brett plan polarfärder som företagits både från öst och väst - delvis även med hjälp av tidigare opublicerade kartor och originalteckningar. Ultima Thule bokens unika bildmaterial har samlats ihop från ett stort antal europeiska museer, privata samlingar och arkiv.

Om författarna:

Ekonomie doktor Matti Lainema har innehaft olika ledningspositioner och arbetat som strategikonsult och partner på SAMI, som han även varit med att grunda. Idag sitter han i ett flertal företags styrelser som medlem eller ordförande. Han har skrivit om Alaska, marknadsföring, konglomerat, ledarskap, företagets styrelse strategiska roll och strategiskt ledarskap. Lainema har rest i de arktiska områdena och är en samlare av litteratur som anknyter till polarfärder.

Ekonomie magister Juha Nurminen verkar som familjeföretagare i tjänsteföretaget John Nurminen, vars styrelses ordförande han är. Han är också styrelseordförande i John Nurminen Stiftelsen, som han grundat. Han har publicerat ett antal verk för Stiftelsen samt ordnat utställningar i anknytning till dessa. Han har deltagit i skrivandet av bl.a. Meritie, Nordost passagen och Mare Balticum. Juha Nurminen är intresserad av kartografins och navigationens historia samt undervattensfotografering.

Den 17 maj öppnar en utställning om Ultima Thule på sjöhistoriska museet i Stockholm.Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ultima Thule :


axel-nelson 2005-06-11 02:34
Från greken Pytheas 320 fKr till dansken Knud Rasmussen 1917 har äventyrare strävat mot Ultima Thule, den arktiska delen av Världen.
På 349 sidor fulla av otroliga bilder skildras detta långa äventyr. Här skildras även inuiterna (eskimåerna) som de skickliga uforskare de var och är. Afroamerikanen Matthew Henson får sin befogade upprättelse. Utan Henson hade Peary aldrig nått Nordpolen (om han nu nådde dit, vilken de lärde tvistar om - Henson rusade förbi Peary och nådde den påstådda punkten först). Men Henson fick inga äresbetygelser i det rasistiska USA. Här skymtar den olycksdrabbade 1600-tals-dansken Jens Munk, som Thorkild Hansen skrev en så fin dokumentärroman om, Andrèe som försökte flyga över Nordpolen i gasballong och drev sig själv och sina två medhjälpare i döden, Franklin och hans män som försvann i det vita och alla de andra märkliga ödena.
Och tänk vilka exakta kartor holländarna gjorde redan 1630, nästan lika exakta som moderna kartor!
Priset (475 på Adlibris och 509 kr på Bokus) är löjligt lågt för denna guldgruva i stort format som jag kommer att återvända till många, många gånger.

Ps. Jag är glad för att boken inte visar de kända bilderna från Franklinexpeditionens nyligen upptäckta döda: De ser ut precis som om de nyss dött, men med läskigt uppsvällda blå näsor i de övrigt perfekt bevarade ansiktena. Riktigt läskigt, tack för att vi här slipper de bilderna!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ultima Thule


  Köp boken som film på cdon: