bokrecensioner boktips

Lenin

Författare: Stefan Lindgren
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, politik, historia
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9170549311


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den är inte bara föredömligt enkel och redig. Han skriver för att tydliggöra. Han visar också att till skillnad från den bild som skapats såväl av leninismen - ett begrepp lika främmande för Lenin som marxismen var för Marx - som av antikommunismen var Lenin i sin politiska gärning varken dogmatisk eller enkelspårig. Han var som politiker något så unikt som på en gång ytterligt principfast och ständigt beredd till en radikal omtolkning av de heligaste dogmer.

Stefan Lindgren tar därtill fram det nya arkivmaterialet om terror och motterror men inte för att delta i en taktisk rysk polemik utan för att sätta det i sitt blodiga politiska sammanhang; Inbördeskrigets. Han skiljer också noga mellan vad vi vet, vad vi kan veta och vad som måste bli ovetbart om Lenins person, hans äktenskap och eventuella kärleksliv.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lenin :
2005-06-06 22:18
Det här var den första biografin jag nånsin läste och detta var för ett par år sedan, jag fängslades ganska snabbt av boken. Inte bara för att Lenins liv var oerhört intressant utan även och kanske framförallt tyckte jag den var väldigt bra skriven. Ibland får man en nästan skönlitterär känsla samtidigt som boken är oerhört informativ.

Lenin tillhör bland de absolut största historiska gestalterna under 1900-talets historia. Man behöver inte tycka om honom men hans ideologiska avtryck samt det han var med och skapade i Ryssland har inte gått någon oberörd. Boken tycker jag håller en fårhållandevis bra objektivitet då författaren gör så gott han kan för att förtydliga historiska händelser, till hjälp har han en enorm research, han använder dessutom sig mycket av citat som bevisar eller motbevisar olika historiska händelser.


Har man minsta lilla intresse för Lenin, historia i allmänhet eller varför inte bara lite allmän vetgirighet är detta en bok för dig. Den är oerhört lätt tillgänglig och kostar mindre än ett paket cigaretter. Betyget blir en fyra.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Lenin
Liknande böcker:
Sonja Wigert
 I. Theien
Lucke & Lull : arvet e..
 B. Af Kleen
Carl von Linné
 T. Blom
Augustus
 E. Queckfeldt
Erik XIV
 K. Harrison Lindbergh
Karl XV Folkets monark
 T. Sandberg
Dagböcker 1959
 T. Erlander
Oscar II Den konungsli..
 H. Lindqvist