bokrecensioner boktips

Kort kjol

Författare: Christina Nord Wahldén
Genre: Ungdom
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9789129675535


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Äntligen sommarlov! Stämningen är hög och Myran och hennes klasskamrater från första ring åker ut till Djurgården för att fira. Det blir en ganska blöt kväll. Myrans bästis mår illa och åker hem, men Myran följer med två klasskompisar hem på efterfest, två killar. Hon tycker inte att det är något särskilt med det, de är ju kompisar... Festen urartar och de två killarna utsätter Myran för en mycket grym våldtäkt.

Boken skildrar sedan tiden efter övergreppet, rädslan som kommer, polisförhören och rättegången. Hur ska man kunna leva vidare som vanligt? Bara detta att komma tillbaka till skolan och alla vet vad som hänt...

Kort kjol är en omskakande skildring av de katastrofala effekter det har att bli utsatt för ett övergrepp. Boken väcker många frågor och kan med fördel användas som utgångsmaterial för diskussioner kring detta aktuella ämne.

Christina Wahldén är kriminalreporter på Svenska Dagbladet och har i sitt arbete bevakat flera våldtäktsdomar. Händelserna som skildras i boken har verklighetsbakgrund.

Medelbetyg: 3,5 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kort kjol :
2005-05-22 16:57
Boken var bra och läsvärd. Men också lite otäck.
Man kan inte sluta läsa för man vill så gärna veta hur det går för stackars Myran och om våldtäktsmännen kommer få sitt straff.
Tyvärr får boken ändå inget högre betyg än 3, för boken hade inte något riktigt slut, tyckte jag...kändes som att den slutade mitt i!?
Betyg 3
2005-08-10 15:38
Hela boken kändes realistisk och hemsk. Det som berörde mig mest var den personlighetsförändring Myran gick igenom. Från att vara öppen, glad och nyfiken med ett gott självförtroende blir hon tillbakadragen, blyg och osäker.
Betyg 4
2006-08-23 11:05
En bok som alla borde läsa.
Betyg 4
2007-10-31 12:15
Jag tycker att alla skolor borde läsa den här, gripande och hemsk och absolut läsvärd!

Betyg 4
2008-05-20 16:39
Jättebra bok! Den skildrar verkligen hur hemskt det är när det väl händer och det är så bra beskrivet, som när hon säger att själen satt i fönstret, det var bara kroppen som blev våldtagen. Det är jättebra beskrivet och jag har hört och läst om folk som blivit våldtagna som säger samma sak, att det känns som att själen och tankarna inte är närvarande. Hur som helst är boken hur hemsk och bra som helst! Måste läsas av alla! Haha.
Betyg 3
2008-07-07 00:29
Tror det var den bästa bok jag nånsin har läst. Berörde så mkt. Kändes vekligen som det var på riktigt, kanske tillochmed som det var man själv som blev utsatt för allt. Riktigt bra bok var det iallafall och jag kommer aldrig glömma den.
Betyg 5
2009-02-22 18:31
riktigt bra bok, jag tycker den är väldigt otäck och det är verkligen ngt som alla borde läsa.
denna boken väcker många tankar och budskapet är mkt lärorikt.
det många inte förstår är att om man blir utsatt för något sånthära så kommer man aldrig få de bilderna ur huvudet och det går inte enns med ord att beskriva hur man känner även om chrisrtina har lyckas väldigt bra. jag känner sån sympati för att de kvinnor, barn och småflickor som blivit utsatta detta tycker jag igentligen itne att någon ska få bli utsatt för jag tycker att det är riktigt förjävligt rent ut sagt riktigt sammligt tänka på alla liv som förstörs. tyvärr går det inte att stoppa så lätt eftersom att de alltid km finnas sjuka människor, men det är klart man blir skakad av att läsa något sånthära.
Betyg 3
2009-02-25 21:22
Shit viken usel bok tyckte den var så lång tråkig och allmänt störd, undra vad författaren tänkte på när han skrev den....
Betyg 1
2009-03-30 11:43
Kort kjol
(136 sid)
Jag har läst ”kort kjol”. Den handlar om ”Myran” Madeleine Jansson. Hon har gått ut nian och ska börja gymnasiet. Hon och hennes kompisar tar bussen in till Djurgården för att fira, med hennes vänner och hennes två bästa killkompisar, Bergström och Uffe. De är väldigt bra kompisar, och de dricker och festar. Men sedan när de ska åka hem så blir Cilla, Myrans bästa kompis dålig och går hem och lägger sig. Myran tänker göra samma sak, men Uffe och Bergström vill att hon stannar och tar några öl uppe hos Uffe. Hon går med på det en liten stund, men sedan ger Bergström och Uffe Myran droger och då blir alla konstiga.
Efter den natten blir ingenting som förut.

Myran: Myran (Madeleine Jansson) är en blond tjej som bor med sin mamma i en lägenhet. Hon är 15år och är trött på sin mamma. Hon gillar att rita och måla. Hennes bästis är Cilla och efter natten med Uffe och Bergström är det Cilla som först får veta vad som hänt.
Cilla: Cilla är röd och kort hårig och hon bor med sin mamma och pappa i stockholm.
Kort kjol är skriven av Christina Wahldén. Hon är journalist, utbildad i Göteborg. Hon har arbetat som nyhetsjournalist sedan 1990.
1993 läste hon drama i University of New South Wales i Sydney.
1997 började hon arbeta som polisreporter, bl.a. på Svenska Dagbladet.
Christina Wahldén har i sitt arbete på svenska dagbladet bevakat flera våldtäktsdomar. Händelserna som berättas i ”Kort kjol” är basserad på verkligheten.
Boken ”kort kjol” gavs ut 2003 och väckte stor uppmärksammhet när den kom ut: ”Äntligen en bok som på ett bra vis tar tag i detta svåra men aktuella ämne” som det står på bokens baksida.
Betyg 4
2009-07-19 14:49
Läste denna boken i skolan.
Ville inte läsa den men alla var tvungna för att sedan få läsa en annan bok.
Men till min förvåning blev jag uppslukad av boken med än gång.
Den är jätte bra och det spreds mycket prat och tankar kringden i min klass och paralellklass.
Alla tyckte den var bra men ändå väldigt skrämmande.
de spreds så mycket tankar runt mig så även hemma var det de mästa jag snackade om och jag tillochmed längtade till skolan för att läsa den.

Den va värkligen skit bra!
Betyg 5
2009-11-22 23:05
Värd att läsa.

Betyg 2
2009-11-23 12:33
Jag tycker Kort kjol är bra, lite trög bara i början innan man fattar den. Man vet av baksidan att boken handlar om en våldtäkt och det är väl egentligen för den sakens skull man läser vidare. När man läst denna hemska skildring känns boken givande att läsa och man känner djup empati med dessa offer. Blir arg på folk som inte vill se vad som skett, kamrater som säger att Myran ljuger och en mamma som dessutom inte stöttar eller finns till hands. Dock finns människor kring Myran som hjälper henne så gott det går, men vad går upp emot vännes öron och en moders ömma bröst att gråta ut vid.....det är helt klart förjävligt att barn inte får den trygghet de förtjänar och de stöd som behövs av sina nära...i allt vad som sker.

Jag förelsår att man hoppar över de första kapitlen om man ska läsa boken i ettklassrum, eleverna hiner somna innan den kommer igång. Det är ingen skada skedd att hoppa över när hon sitter på taket hos sommarfamiljen, man kan ju läsa det efteråt eller lägga in det lite senare. Men börja inte i början....de kommer somna och tycka boken är urtrist....och det är int denna bok värd att ses som...
Betyg 3
2014-05-04 15:18
Myran firar skolavslutning på Djurgården tillsammans med sina klasskompisar. Efteråt går hon med de två pojkarna på efterfest. Festen urartar och Myran blir våldtagen.

En kort, lättläst bok om ett tungt ämne. En viktig bok som lämnar spår efter sig som är svåra att sudda ut.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kort kjol
Liknande böcker:
Han - där!
 M. Reuterswärd
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Stenänglar
 K. Ohlsson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Dödsmärkt
 L. Martin
Feberdrömmar
 D. Hoh
Elakt spel
 R. Klein
Dödlig ömhet
 A. Berggren
Spöket på Holroyd Hill
 B. Seabrooke