bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Stormaktens undergång
 D. Harrison

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFartyg jag skådat

 
Författare: Gösta Jansson
Genre: Fakta
Ämnesord: historia, kultur, fartyg
ISBN: 9185305006
 
Romantik:  4
Lärorik:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Förlagets beskrivning

"Det påstås att hamnarbetarna var ett av Stockholms äldsta skrån med traditioner från roddarmadammernas tid. Madammerna rodde stadens invånare mellan bryggor och kajer, medan hamnroddarna tog hand om den större sjöfarten." Möt Gösta Jansson, idag 85 år, som glasklart minns alla detaljer kring sitt intåg i hamnroddaryrket 1955 med förtöjning, avläggning och förhalning vid kajerna samt bojförtöjning av de många kryssningsfartygen på Strömmen som arbetsuppgifter. Därtill har utsättning och hämtning av stadens hamnlotsar varit en viktig uppgift. Gösta kom tidigt att medföra sin kamera till arbetet för att kunna dokumentera sjöfarten i Stockholms hamn framför allt under 1960-talets intensiva år. Denna framsynthet har möjliggjort denna bok, vars bildtexter är berättade för fartygskännaren Anders Nordström. Format liggande A4. (http://www.bokrecension.se/9185305006)

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Fartyg jag skådat :


axel-nelson 2005-05-08 01:46
"Fartyg Jag Skådat : En Hamnroddare I Stockholm Minns Sitt 1960-Tal" är den kompletta titeln. En gammal hamnroddare (=hamnbogserare) beskriver med bilder som han tagit i jobbet, fartyg han bogserat eller bara plåtat. Tänk att Viking Line som idag på sina flytande kombinerade varuhus och hotell fraktar fulla mänskor tur och retur över Östersjön, började 1959 med en gammal ångbåt byggd 1924. Här finns bilder av gamla fraktsegelskutor, skärgårdsbåtar, , fullriggare och kända lyxbåtar som Stella Polaris och Gripsholm. Men störst intryck ger nog fotona av gamla rostiga lastångare. Det är båtar och kajer i alla sorters väder; Stadsgårdens snötäckta kajer med sina portalkranar eller ett blått Strömmen plåtat från Mosebacke. Det är inga märkliga foton, just därför är de så bra. För mig (Lundabo, med en mil till närmsta vatten) är det en fröjd att titta på dessa bilder gamla fula, vackra, personliga skutor i Stockholms hamn.
Jag är visserligen bät-nörd, men fartyg (i kanske större utsträckning ärn flygmaskiner och tåg), väcker känslor hos de flesta.
(Förlaget som gett ut boken heter passande nog Trafik-Nostalgiska Förlaget. Det har förstås även gett ut böcker med bilder av gamla trafikflygplan och spårvagnar. )
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Fartyg jag skådat


  Köp boken som film på cdon: