bokrecensioner boktips

Det mesta är osagt

Författare: Johan Althoff
Genre: Fakta
Ämnesord: humor, historia, kultur, språk, svenska
ISBN: 9177128834


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En bok om språkets uttrycksmöjligheter. Om hur den enklaste händelse kan beskrivas på oändligt många sätt. Om hur ord kan bytas mot synonymer för att öppna nya tankebanor i läsarens huvud och om hur metaforer och liknelser kan locka fram innebörder som inte kan nås på annat sätt. "En bok som varje lärare i svenska, från högstadiet till högskolan och vuxenutbildningen borde ha glädje av." (SvD)
Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det mesta är osagt :
2005-05-07 23:32
"Det mesta är osagt. En bok om språkets uttrycksmöjligheter" är på sina blott 150 glestryckta sidor en av de bästa faktaböcker jag läst. Det är mycket samma ämnen som i Althoffs andra böcker, men mycket bättre. I Svenska Akademins Ordlista finns 120 tusen ord och ändå är långt ifrån alla ord (inte minst sammansatta ord) med, nya ord tillkommer varje dag i svenska språket och många försvinner.
Ett enda pronomen kan flytta tusentals ord, vilken smart uppfinning ett litet pronomen är! Sådana aha-upplevelser får man ständigt av att läsa den här boken.
Den här meningen är rätt kul: "En självplågare är en person som älskar en iskall dusch på morgonen." Men varför är den här meningen ännu roligare?: En självplågare är en person som älskar en iskall dusch på morgonen, därför tar han en varm."
Avsnittsrubrikerna väcker lusten att läsa: Muminpappans krispaket, Ägg som ägg, Andra sätt att gå med keps, Meta med Elton. Och man blir inte besviken! Att en enda mening med 13 ord kan skrivas på 6 miljarder olika sätt (att alla sätten inte är korrekta, gör knappast ord-undret mindre). Man inser hur otroligt sinnrikt språket är och hur exakt det kan användas. Det är nästan så att man kan känna en viss ödmjuket iför språket.
En "måstebok" för alla som skriver, läser och/eller talar!
Betyg 5
2012-12-01 11:21
En lättsam, rolig, lärorik bok om språkets mångsidighet. Rekommenderas alla som läser, skriver eller bara vill fundera över svenskans möjligheter.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det mesta är osagt
Liknande böcker:
Dracula
 K. Harrison Lindbergh
Josef Stalin
 D. Harrison
Kalmarkriget 1611-1613
 K. Harrison Lindbergh
Turkiets historia
 I. Karlsson
1066 Slaget vid Hastings
 D. Harrison