bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Svensk seriehistoria -..
 U. Granberg
BOKEN OM alga
 J. Wilhelmsson
Österlens Historia Frå..
 G. Hellström
Södra Oran
 I. Eberhardt
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
The Economics of Casin..
 D. Walker
Who-ology
 C. Scott
Factfulness
 H. Rosling
Scener från hjärtat
 M. Ernman

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerTeckna porträtt

 
Författare: Thomas Ahlm
Genre: Fakta
Ämnesord: kultur, teckning, porträtt, konst
ISBN: 9127624730
 
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsenI denna praktiska handbok visas med instruktiva teckningar och kommentarer hur man lyckas med att teckna ett ”levande” porträtt. Steg för steg går författaren igenom hur ansiktets detaljer – som ögon, näsa, mun och öron tecknas – framifrån och i profil.
Här finns också en noggrann genomgång av ansiktets proportioner, från det unga barnets till den gamla människans.

Teckna porträtt är en inspirerande elevbok med grundinställningen – alla kan!

Thomas Ahlm som står för både text och samtliga illustrationer har studerat konst och konsthistoria och arbetat som bildlärare i närmare 20 år.Utdrag ur boken:
..... 4, Avståndet mellan underläppens underkant och nässpetsen är samma som avståndet mellan underläppens underkant och hakan....

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Teckna porträtt :


axel-nelson 2005-05-02 23:45
En enkel spiralbunden bok på 70 sidor som kostar närmre 500 spänn i bokhandeln (något billigare på bokus.com). Svindyrt för en bok som enbart handlar om hur man tecknar ansikten. Nej, värd varenda krona om man strävar efter att teckna ett exakt fotorealistiskt porträtt.
Här visas hur ett ansiktes proportioner ser ut i olika åldrar och olika vinklar, ögonens varierande former och det svåraste av allt: rita öron. Här skildras även hur man skuggar, använder pennor av olika hårdhetsgrad, ögats perspektivförkortning i olika vinklar...rubbet!

Fast enklast är att göra som de stora mästarna gjort sedan 1500-talet: kopiera bilden med camera obcura (se min recension: Secret Knowledge av David Hockney !). Eller kan man göra som Anders Zorn: Kopiera ett foto! Eller helt enkelt lägga ett foto på en glasskiva, tejpa fast ett ritpapper över. Sätt en lampa under skivan och det är bara att fylla i linjerna! Det är i princip samma samma metod som med camera obscura. Fast ingen av de här, av konstnärer helt accepterade, "fuskmetoderna" är förstås beskrivna i boken! Ett ännu enklare sätt är förståss att bara ta ett foto. Sen fotot uppfanns för 150 år sen är det egentligen helt onödigt att göra sådana fotorealistiska pennteckningar!
Men trots att boken därför kan tyckas onödig för alla oss som tecknar, är den ändå en viktig bok att ha i hyllan och ta fram när man vill veta hur ett ansikte EGENTLIGEN ser ut och när man ska teckna "fantasiansikten". Liksom det för ett modernt sjöbefäl kan vara en viktig erfarenhet att ha tjänstgjort på ett stort segelfartyg, så är det viktigt för alla tecknare att ha ett hum om teckningens grunder.


Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Teckna porträtt


  Köp boken som film på cdon: