bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
hällristarens språk
Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Stormaktens undergång
 D. Harrison

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHjul på hällar

 
Författare: Lars Erik Nilsson
Genre: Fakta
Ämnesord: historia, kultur, arkeologi, bronsåldern, lantbruk
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9186425706
 
Lärorik:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Hällristningarnas bildspråk tolkar professor Lars Erik Nilsson i boken Hjul på Hällar. Han berättar hur vagnarna har sett ut och hur de kan ha använts. Många av vagnarna hade en unik hävstångsmekanism för lastning och lossning av tungt gods.
De nya kunskaper som redovisas i boken kompletterar bilden av livet under bronsåldern: Hur människorna skötte sitt åkerbruk med plogar och hävstänger, hur de flyttade timmer och stora stenblock.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Hjul på hällar :


axel-nelson 2005-04-30 18:15
Lars Erik Nilsson: HJUL PÅ HÄLLAR.

Det som jag tycker är det mest spännande med forntiden är inte de fina guldföremålen (som börjar dyka upp redan under yngre stenåldern), utan de vardagliga tingen: Kläder, redskap, vagnar, båtar, hus.
De nordiska, främst svenska, hällristningarna med sina vackra streck-gubbeliknande figurer är vanligast under bronsåldern (1500-500 f.Kr.). De brukar tolkas av religionsvetare och annat löst folk.
Professor Lars Erik Nilsson verkar ha gedigna kunskaper om vagnar och det gör honom lämplig att analysera hällristningarnas stiliserade bilder av vagnar. En bild som ofta tolkas som religiös, några gubbar runt ett solkors, bevisar han tydligt att den föreställer hjulmakare. Han anlyserar hällristningarnas varierande perspektiv. Medan den tidens egyptier avbildade ofta avbildade föremål från sidan, kan hällristningarna i en och samma bild visa profil och från ovan. Vissa symboler visar rörelse. De skenbart enkla strecken visar författaren i själva verket är tydliga bilder av vagnarnas konstruktion och funktion, allt från stenkärror till timmervagnar. Vilken mångfald av jordbruksredskap de hade, en hel vagnpark! Och det är snillrika konstruktioner. Märkligt välbevarade danska klädfynd från bronsåldern, visar att nordbornas ”skräddare” och väverskor inte var primitivare än de i medelhavsområdet och skickligt tillverkade bronsföremål pekar åt samma håll. Nu visar även bronsålderns vagnar på att det inte var några primitiva orangutanger som bodde här uppe som ju är schablonbilden av de förkristna nordborrna, utan att vi höll jämna steg med resten av världen.
Forntidens Versace, Bolinder-Munktell och Bofors är lika intressanta som deras nutida motsvarigheter,
Glöm von Däniken och andra tokstollar. Egyptens pyramider krävde ingen hjälp av marsianer, bara praktiskt tänkande och sunt förnuft. Och alla forntida bilder avbildar inte mystiska gudar, utan avbildar ofta ting som är lika intressanta som vår tids bilar (om än med miljövänliga oxkrafter snarare än hästkrafter!)!
Så en bok om svårtolkade bilder av oxdrivna vagnar kan väcka många funderingar!
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Hjul på hällar


  Köp boken som film på cdon: