bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Pratbubblan!
 S. Hegerfors
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVägen till Verdun

 
Författare: Ian Ousby
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, politik, historia, kultur, krig
ISBN: 911301126X
 
Spänning:  2
Lärorik:  5
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Beskrivning:
Mellan februari och december 1916 dog 700 000 franska och tyska soldater i en av historiens blodigaste och mest meningslösa katastrofer, slaget vid Verdun i nordöstra Frankrike.

Trots de många dödsoffren förändrades inte läget nämnvärt, vare sig militärt eller politiskt. Slaget sammanföll dessutom med den moderna nationalismens absoluta höjdpunkt. De besinningslösa anfallsvågorna motiverades med uppblåsta, religiöst färgade tal om den heliga franska nationen.

Ian Ousby placerar Verdun i ett sammanhang som utgår från en lång rad av fransk-tyska motsättningar, från Napoleonkrigen till andra världskriget. Utifrån soldatbrev, dagböcker, populära sånger och litterära skildringar tecknar Ousby en bred bild av Verdun och tidens Frankrike som blir långt mer än en skildring av militär strategi och krigets meningslöshet.

Ian Ousby (1947–2001) har tidigare bl. a. gett ut Occupation: Ordeal of France 1940–1944 (1997) som belönades med Silver Pen Award och Edith McLeod Literary Prize.Medelbetyg: 2,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vägen till Verdun :


axel-nelson 2005-04-30 02:48
Första världskriget är av någon obegriplig orsak mitt "favoritkrig". För att få lite fart på det stagnerade kriget tänkte tyskarna ut en djävulsk plan: Attackerar vi Verdun, så kommer fransmännen att försvara staden och dess befästningar till de förblöder.
Fransmännen blev först överraskade av anfallet men gick i fällan och förblödde, det gjorde dock tyskarna också. Så en massa soldater på båda sidor dog i gyttjan utan att något egentligen hände.
Ousbys bok handlar om detta slag och det som hände decennierna innan och efter. Men han babblar på som den värste franske filosof och får på de många sidorna sagt väldigt lite. Mycket skrik för lite ull, sa kärringen klipte grisen.
Det är en perfekt natt-bok: Lagom intressant att läsa och ändå så tråkig att man lätt somnar efter några sidor.
Betyg 2

urok2 2006-08-14 13:07
Problemet med att skildra ett så statiskt slag som det vid Verdun är att det, förutom att VÄLDIGT många människor dog, inte hände så mycket. En hel bok om slaget blir helt enkelt lite endimensionell. Men Ousby har ambitionen att skriva om mentatilitetshistoria och det tillför onekligen ytterligare aspekter till skildringen. Men skildringen av traumat som nederlaget i fransk-tyska kriget 1870 medförde blir alldeles för omständig och en smula svåröverblickbar. Därför känns det befriande när författaren går över till att skildra fortsättningen av slaget efter två tredjedelar av boken.

Kort sagt; en bra bok, men alltför omständig. Och den bör inte vara din introduktion till det första världskriget. Därtill är den alltför svårsmält.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vägen till Verdun


  Köp boken som film på cdon: