bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Factfulness
 H. Rosling
Tidens historia
 T. Berg Eriksen
Rummet, tiden och männ..
 G. Clark
Farewell to Reality: H..
 J. Baggott
Kvantbiologi: vetenska..
 J. Al-Khalili
Kvantsprånget - från k..
 R. Renström

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVetenskap eller villfarelse

 
Författare: Jesper Jerkert
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, hälsa, psykologi, religion, vetenskap
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9173430854
 
Spänning:  5
Lärorik:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I Vetenskap eller villfarelse granskar forskare och vetenskapsmän fenomen i vetenskapens utkanter som astrologi, homeopati och parapsykologi. Här förklaras hur sierskor och spåmän arbetar, varför det är möjligt att gå på glödande kol och hur man ska förstå religiösa mirakler och nära döden-upplevelser. Även ras- och skapelsemyter liksom förekomsten av oidentifierade flygande föremål, UFO, utsätts för kritiskt skärskådande. Boken avslutas med en redogörelse för pseudovetenskaplig forskning vid svenska universitet och hur man kan undersöka kontroversiella fenomen utan att falla i vanliga fallgropar genom att använda sig av beprövade vetenskapliga metoder som blindtester, kontrollgrupper och statistisk signifikans.

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vetenskap eller villfarelse :


axel-nelson 2005-04-24 01:07
Denna bok med bidrag från flera forskare bör absolut inte läsas om man tror på astrolgi, healing och annat new age. Risken finns nämligen att man förlorar sin tro. Folk som tar för givet att bilar inte går på "Helig ande", att 3 + 5 = 8, att om man blandar olivolja med vinäger, att resultatet då blir salladsdressing och inte köttsoppa, faller trots det ofta i blind tro på astrologi (trots att all vetenskap bevisat att det är bullshit,) tror trots det på att jorden skapades för blott 10 tusen år sedan, detta trots att det är rema mumbojumbo, att Sai Baba kan få guldmynt att materialiseras i hans händer (trots att varje amatör-trollare kan tricket!) etc. Den här boken avslöjar New Ages hokuspokusmystik och pseudovetenskap.
Visst kan man som Nils Ferlin klaga på att När skönheten kom till byn då var klokheten där, då hade de bara törne och galla.
Men han missar, att skönhet och klokhet för det mesta går hand i hand.

Boken är stundom lite seg att läsa, vilket drar ner betyget en smula.

Ps. Skulle du trots läsning av denna bok ändå tro att du besitter magiska förmågor, då kan du alltid anta James Randis erbjudande: Om du vetenskapligt kan bevisa dina mystiska förmågor, kan du vinna 1 miljon dollar: http://www.randi.org/ .Betyg 4

helix 2005-06-11 17:14
Det finns folk som på allvar tror att slagrutor fungerar som någon slags indikatorer på något (indikatorer på VAD verkar vara enligt rutgängarens - han/hon som går med slagrutan - eget val). Det finns de som tror att stjärnors och planeters inbördes förhållande har avgörande betydelse för utgången av våra liv. Det finns de som tror att Darwin var en skojare. De finns de som hävdar att jorden är högst 10000 år gammal och på allvar menar att gamla testamentet ÄR vetenskap. Det finns de som tror att man med bara tankens hjälp kan förflytta fysiska objekt.
Gemensamt för alla företrädare för dessa "trosinriktningar" är att de anser att det ligger vetenskap bakom. Men det gör det inte. ALLA - säger alla - verkligt vetenskapliga tester av dessa (och andra villfarelser) har givit negativa resultat. Alltså, det går inte att påvisa att de fungerar. Detta har även visats av "troende" som utfört undersökningarna: alla är inte genomförda av skeptiker.

"Vetenskap eller villfarelse" är en viktig bok som inte kategoriskt tar avstånd till allt "oförklarligt", utan strävar efter att förklara VARFÖR inga "mystiska samband" kan påvisas. Den som inte blir övertygad av dessa texter, utan fortsatt ställer sin tro till dessa villfarelser, kan åtminstone inte hävda att man blivit orättvisst beskylld för att man inrättar sitt liv efter osanningar.
Några av uppsatserna i denna samling är en aning för torra, vilket drar ner betyget en smula.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vetenskap eller villfarelse


  Köp boken som film på cdon: