bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Fear Bubble
 A. Middleton
selfies
 J. Adler-Olsen
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Inland
 A. Dahl
Mytomanen
 S. Sarenbrant
Lyktsken
 M. Ondaatje
Jag säger det ni tänker
 C. Sittenfeld
Ensamheten
 I. Andersson
Brist
 A. Schulze

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMamma sa att jag var sjuk

 
Originaltitel: Sickened
Författare: Julie Gregory
Genre: Verklighetsbaserat
Ämnesord: hälsa, psykologi, münchhausen by proxy, barnmisshandel
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9170020736
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Från sin tidiga barndom blev Julie Gregory regelbundet röntgad, opererad och fick otaliga mediciner i en fåfäng kamp mot sjukdomar som skapades i hennes mors fantasi. Münchhausen by proxy (MBP) är världens hemligaste och farligaste form av barnmisshandel där vårdnadshavaren, oftast modern, uppfinner eller förorsakar symtomen hos sitt barn därför att hon eftersträvar läkarnas uppmärksamhet.
Många MBP-barn dör men Julie Gregory inte bara överlevde, hon undkom sin mors dödsbringande galenskap och byggde upp en ny identitet som en levande, frisk ung kvinna.

´Mamma sa att jag var sjuk´ är en originell, skrämmande, vacker och humoristisk berättelse om en familj som lever isolerad i en tillbyggd jättehusvagn, om deras vilda shoppingräder, om vapenexercis i rädsla för omvärlden och om upprörande godtrogenhet hon medicinska och sociala befattningshavare. Den visar också de band av kärlek och terror som håller Julies familj samman, och även den kärlek som gör ett barn villigt att offra sig själv för sin mammas lycka.

Läs mer på www.juliegregory.com

Medelbetyg: 3,69 (13 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mamma sa att jag var sjuk :


Mimmi82 2005-04-17 13:35
Intressant, men upprörande, bok om Münchhausen by proxy/barnmisshandel. Julies mamma lider av MBP, och utsätter Julie för en lång rad övergrepp, läkarbesök och påtryckningar under hennes barndom. Julie lyckas slutligen ta sig ur sin mycket destruktiva familj - men helvetet slutar inte där. Istället tar hennes mamma sig an fosterbarn...
Storyn är påde upprörande och engagerande, men rent litterärt tycker jag den var lite osammanhängande och otydlig. Men dock klart läsvärd, en stark 3:a blir betyget.
Betyg 3

Phenomena 2005-12-18 21:56
Detta är Julies berättelse om sin uppväxt. En uppväxt präglad av läkarbesök, undersökningar, medicineringar och operationer för att bota de sjukdomar som skapats i hennes mammas fantasi.
Denna bok är inget litterärt mästerverk. Storyn är tragisk och upprörande men intressant. Münchhausen by Proxy är en form av barnmisshandel som det sällan pratas om.
Betyg 3

koala_75 2006-03-09 20:45
En överlevnadsberättelse utav det ovanliga slaget. Man känner sig något förvirrad medan man läser om Julies liv. Hur fasansfullt hennes ungdomstid varit förstår jag inte förren mot slutet av boken och det är först då som den får dess kraft.

Betyg 3

Caramilla 2006-03-13 11:08
Bra och intressant skriven berättelse om Julies barndom, en barndom kantad med otaliga läkarbesök och stor sjukfrånvaro från skolan. Ibland mycket skrämmande. Hur kunde man placera även fosterbarn hos denna sjuka familj?

Vad som gjorde mig en aning besviken är att Julie aldrig riktigt gjorde upp med sin mamma och ställde henne till svars. Hon förstod aldrig hur illa hon hade gjort sin dotter.
Betyg 4

Rosa 2006-08-28 12:26
Detta är en skrämmande berättelse om psykisk och fysisk barnmisshandel. Incident efter incident beskrevs. Varför reagerade ingen av läkarna, lärarna, grannarna? Vad hände med hennes mor?

Först i slutet av boken kommer alla känslor fram.

Jag kan inte låta bli att undra över hur mycket som är friserat, kanske överdrivet etc. som det ju gärna blir när man ska ge ut en bok om en verklig händelse. Hursomhelst så var Julie Gregorys barndom väldigt tragisk.
Betyg 3

moberg 2007-04-10 09:00
En bok om ett barns utsatthet. Det är en skrämmande berättelse om vad en mor kan utsätta sitt barn för, och hur hon lyckas binda dottern till sig.
Betyg 4

Nillo 2007-05-21 14:08
Mycket intressant. Jag visste inte MBP fanns innan jag läste boken.
Betyg 4

Sandie 2007-07-29 00:12
En biografi är enbart vad det är. Till största delen skrivs de för att kasta ljus över ämnen som antingen folk undrar över, eller som man inte känner till. Gregory vill med sin bok göra allmänheten uppmärksamma på att allt kanske inte alltid står rätt till, och att man ska ta till sig varningssignaler istället för att avfärda dem. Jag tycker att Gregory skickligt använder sig av olika tempus utan att det blir rörigt att läsa. Faktum är att jag upptäckte inte förrän jag var en bra bit in i boken att hon växelvis använder sig av både presens och imperfekt, vilket inte alltid är en lyckad kombination. I vanlig ordning vill jag inte betygsätta någons livshistoria, vem är jag att bestämma hur tragisk den är?
Vad det gäller språket i boken är det som det alltid är, har läst några stycken på engelska, och tyvärr, "Lost in translation". Jag upplever inte texten svår att följa med i, och trots att alla har rätt till sin åsikt, vill jag bara påpeka att det även ligger visst ansvar hos den som översätter texten att inte bara översätta rakt av, utan att saker och ting kommer in i sitt rätta sammanhang.
Betyg 4

anette.lenander 2007-09-14 20:25
Det är en bra men läskig bok att läsa.Det är en hemsk sjukdom.
Tyvärr är den allt för vanlig.Det är starkt av Julie att överleva
och gå vidare i sitt liv.
Betyg 5

jossansten 2008-04-10 01:04
Det märks att författaren inte är van att skriva, och för att skriva om så känsliga och hemska skeenden var jag väldigt förvånad över att det var en så likgiltig, faktamässig ton genom boken. Känslorna trängde igenom i slutet, vilket var skönt, då boken kändes mer mänsklig. Münchhausen by proxy är en fruktansvärd sjukdom och det är viktigt att folk vet att det finns och vad det innebär. En klart läsvärd bok.
Betyg 3

emkay 2010-12-18 02:06
Hemsk historia! Dock tycker inte jag att boken är särskilt välskriven. Lite rörig. Helt okej är nog mitt betyg.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mamma sa att jag var sjuk


  Köp boken som film på cdon: