bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Resa i månljus
 A. Szerb
I det sista regnet
 J. Vaidya
Rucklet
 M. Sällström
Haggan
 A. Berg
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Tre systrar och en jul..
 S. Morgan
Miraklernas tid
 E. Seeberg
En roll för Margareta
 H. Fogelström
Kvinnornas stad
 E. Gilbert
I morgon kommer Christine
 M. Wester

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBrick Lane

 
Författare: Monica Ali
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, kultur
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9170012121
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Nazneen Väljer inte själv sin man, den dubbelt så gamla Chanu. Inte heller är det hennes eget val att flytta till London, till Brick Lane, och ett hårt liv bland andra invandrare från Bangladesh. Ändå finner hon sig i sitt öde, lyder sin man och är den försagda och tysta kvinnan hon enligt traditionen förväntas vara.
Men omvärlden tränger sig på. Chanus storslagna planer misslyckas, döttrarna anpassar sig till ett brittiskt liv och rasismen gör sig alltmer påmind, inte minst efter den 11 september. Systerns brev från hemlandet får Nazneen att långsamt börja ifrågasätta drömmen om att återvända, och oväntad kärlek hjälper henne att inse att hon faktiskt inte styrs av ödet.

Utdrag ur boken:
Men Azad fortsatte: Lyssna på mig nu. När jag är i Bangladesh tar jag på mig sari och slöja och allt det där. Men här har jag ett arbete utanför hemmet. Jag arbetar tillsammans med vita kvinnor och är precis som dem. Vill jag gå hem och äta curry efter arbetet är det min ensak. Somliga kvinnor bor här i tio, kanske tjugo år och sitter i köket och mal kryddor hela dagarna och kan inte mer än två ord på engelska " Hon såg på Nazneen som höll blicken stint fäst på Raqib. " de går omkring i kläder som döljer de från topp till tå, precis som små portabla fängelse, och när någon tilltalar de på gatan blir de alldeles ifrån sig. Samhället är rasistiskt. Samhället har fel på alla punkter. Samhället borde förendras för deras skull. Själva behöver de inte förendra sig ett enda dugg. Det", sa hon med en ilsken gest, " är det verkligt tragiska".
Det blev tyst i rummet. Atmosfären var laddad och den starka belysningen dolde ingenting.


Medelbetyg: 3 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Brick Lane :


CarinaS 2005-04-09 01:11
En ganska tjock bok (drygt 400 sidor) som ser aptitlig ut.

En välskriven & beskrivande berättelse, där curryn nästan kan doftas i boken. Boken handlar om en ung kvinna, Nazneen, från Bangladesh som blir bortgift och flyttar till England, till Brick Lane, där invandrarnas liv beskrivs målande i boken.

Hon tror starkt att det är ödet som formar hennes liv, tills att hon förstår att forma det själv..

Berättelsen är lite små humoristiskt och mysig MEN den kommer inte riktigt igång!!
Betyg 3

helix 2008-01-10 08:38
En historia presenterad rakt upp och ner.
Precis så känns det, åtminstone till en början. Ingenting överraskande, men ingenting heller att reta sig på. En konventionellt presenterad berättelse. Kanske med lite för mycket beskrivande detaljer för min smak (även om detta är något som författaren i recensioner lovprisats för).
Trors allt blir det ganska bra till slut. Kanske beror det på att Ali lyckas levandegöra sina karaktärer för mig. Kanske blir historien till slut intressant nog.
Hursomhelst så höjer jag mitt betyg från den tilltänkta tvåan till tre efter att faktiskt mot slutet tyckt bra om att få ta del av de bangladeshiska (?) invandrarnas livsöden.
Betyg 3

bonadea 2010-09-10 14:45
En historia som hade kunnat handla om invandra kvinnan som bor granne med en, den anonyma muslimska kvinnan sim alltid tyst och obemärkt smyger sig in i huset.
Det tar ett tag att komma in i boken, och första tiden tyckte jag historien var seg utan någon speciell handling. Men utan att man märker när så har man lärt känna de olika personer, boken känns inte lika trist längre och texten flyter på.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Brick Lane


  Köp boken som film på cdon: