bokrecensioner boktips

Kejsarens nya kläder

Originaltitel: Keiserens nye klæder
Författare: H C Andersen
Genre: Barnbok
Ämnesord: psykologi, humor
Utgivningsår: 1837
ISBN: 9789172218857


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det finns inget som kejsaren älskar så mycket som att klä sig i vackra kläder och gå ut i sin stad för att ta emot folkets jubel. En dag kommer några sluga bedragare till staden och påstår att de kan väva det vackraste tyget i hela världen. Men så säger de också att kläderna de syr av tyget kan ses av alla förutom av de som missköter sitt arbete eller är dumma

Illustratören Emma Ganslandt har gett liv till HC Andersens klassiska berättelse om vad som händer när ingen vågar säga sanningen. En fantastisk saga som skapat spännande högläsningsstunder i generation efter generation.
Medelbetyg: 3,12 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kejsarens nya kläder :
2005-04-07 00:41
Ett av hundratals av hans sk. "Eventyr". Hans "eventyr" (Sagor) finns i mängder av olika versioner, i samlingar och för sig och nu senast i Johan de Mylius stora antologi på danska " H C A et livs digtning" (som jag recenserat ).
Denna är i all sin korthet kanske den bästa. Man ska inte låta sig förblindas av experterna, barnet är kanske den som ser hur det verkligen förhåller sig!
Men "Den fula ankungen" har en ganska motbjudande moral: Det är bara okej att vara en ful ankunge om man till slut blir en svan! Att bli en ful anka duger inte! Kalla in "Extreme Makeover-teamet" !

Ps. Såg i utmärkta danska tidningen Politiken, att HCA snott storyn om Kejsarens nya kläder från en spansk historia, fast där var det en "neger" som avslöjade bluffen. Men på HCA:s tid var det helt OK att sno från andra. Även kända kompositörer kunde sno långa stycken från andra och sätta in i den egna kompositionen. Idag får man inte ens säja Aj, utan att riskera att Lena Ph stämmer en för att det gör ont.
Betyg 4
2006-10-01 21:57
Hehe, en klassisk saga.
De är ganska dumma allihoppa, har en gammal tjock sagobok fuuull med HC Andersen, jus den här är en av mina favoriter
Betyg 3
2007-03-06 18:10
Underhållande bok.
Betyg 3
2007-06-10 03:01
Ja det är ju en klassiker och en mycket underhållande barnbok.
Betyg 3
2007-09-02 19:49
Klassisk saga, men en av de som jag tycker lite sämre om
Betyg 2
2009-11-17 19:17
ganska fånig historia, men samtidigt lärorik :)
2013-12-24 21:37
H.C. Andersen visar i den här sagan att människor är lättlurade. För att inte framstå som dumma och inkompetenta så låter de sig manipuleras.
Kejsaren låter sig villigt kläs av naken för att han inte vill medge att han inte ser de kläder som två vävare och skräddare påstår sig kläda honom i.
Betyg 3
2022-02-15 10:42
Om en saga ska kännas bra eller mindre bra beror mycket på bilderna. Förra gången jag lånade den här på biblioteket var bilderna få och ganska tråkiga. Den här gången hade jag bättre tur och fick med hem en som är rikt illustrerad och där det dessutom finns en hel del kul detaljer att se på. Sagan handlar om en kejsare som är galen i kläder och om två bedragare som lyckas lura honom rejält. Kejsaren tror att det finns ett tyg som bara kloka kan se. Ett litet barn kan hur lätt som helst förstå att ett sådant inte kan existera.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kejsarens nya kläder
Liknande böcker:
Flyttbestyr med äventyr
 T. Birkeland
Flyttbestyr med äventyr
 T. Birkeland
Lilla Bä det finurliga..
 M. Sommerset
Bamses Pottbok
 R. Andreasson
Bamse och de elaka pol..
 R. Andreasson
Skalman och Trollfen
 R. Andreasson
Stora boken om Mamma M..
 J. Wieslander