bokrecensioner boktips

Gracelin O´Malley

Författare: Ann Moore
Genre: Historisk roman
Ämnesord: mord, historia, kärlek, spänning, irland
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9100103853


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Livet har inte varit lätt för Gracelin O'Malley. Hon är bara femton år då godsägaren Bram förälskar sig i henne och hon gifts bort för att familjen ska räddas från ekonomisk ruin. Hon gör sitt bästa för att anpassa sig och uppfylla en hustrus plikter. När hon i stället för den efterlängtade arvingen föder en dotter visar Bram sitt rätta jag och blir allt grymmare. Men Gracelin är inte längre den oskuldsfulla flicka hon en gång var. När hungrande och desperata människor kommer till hennes dörr, trotsar hon sin man och ger dem mat. När politiska rebeller söker en tillflykt gömmer hon dem. För bland dessa finns hennes bror och den man hon älskar i djupet av sitt hjärta...
En svepande historisk kärleksroman från 1800-talets Irland med en oförglömlig hjältinna.
Ann Moore är engelska, numera bosatt i USA, och på en lyrisk, tonsäker prosa skildrar hon med stor trovärdighet några gripande människoöden i ett land, härjat av fattigdom och hungersnöd.


Medelbetyg: 3,88 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gracelin O´Malley :
2005-04-04 09:55
Gracelin O'Malley är en historisk kärleksroman som utspelar sig under hungersnöden i Irland på 1840-talet. Hjältinnan är förstås den vackra Grace, en vanlig bondflicka som gifter upp sig med godsägaren Donnely, fastän hon egentligen älskar sin brors bäste vän Morgan. Det kommer inte att funka kan man ju gissa. Visst är Grace beundransvärd, en perfekt hjältinna, och inte är boken särskilt förutsägbar heller. Spännande faktiskt. Verkligt läsvärd.

Och dessutom älskar jag ju Irland. Har läst så mycket irlädskt på sistone, att jag verkligen har börjat älska Irland. Vilken underbar plats. Vilken underbar historia. Vilka underbara människor. Skulle verkligen vilja resa dit. Dessutom är ju Irland många underbara författares land. Frank McCourt, Marian Keyes, Eoin Colfer... Älskar helt enkelt Irland just nu. Om jag bara vore född på Irland! (så vore allt mycket bättre...) jag började faktiskt önska att jag skulle ha varit född i Irland, tom under hungersnöden och allt det hemska. Men iofs har jag alltid tänkt att det skulle ha varit bättre att vara född under nån annan tid. Nån materielt fattigare tid. Men såna önskningar går ju alldrig i uppfyllelse, och att leva i en svår tid är ju inte samma sak som att läsa om en. Det vet jag. Men ändå. Dagens värld är definitivt inte den bästa, eller den lättaset att leva i. Långt ifrån faktiskt, fastän vi har datorer o mobiltelefoner o de ena o den andra, alltså en hög levnadsstadard (i alla fall här i västvärlden).
Betyg 4
2005-07-02 22:09
Hej!
En historisk kärleksroman från 1800-talets Irland.
Fattigdom, hungernöd och sjukdom.
Gripande människoöden.
Jag har inte läst något av denna författare tidigare, men ska se om jag hittar något mer av henne.
Betyg 4
2006-07-30 00:32
Gracelin O'malley är en dramatisk berättelse om forna Irland.
Den bästa kärlekshistorian jag har läst, Ann moore har verkligen lyckas att få ihop en riktig bra bok. Jag läste denna boken på tre dagar när jag var i Frankrike, jag kunde inte sluta att läsa den berättelsen. Verkligen en inspiration för som funderar över författaryrket.
Alla treböcker som handlar om Gracelins liv är utsökta, de här tre böckerna kommer jag bära med mig hela livet.
Betyg 5
2007-07-22 00:34
Helt enig med Hannah! Gripande roman om Irland. Den bästa jag läst hitintills. Boken håller från första till sista sidan. Ser fram emot del två som jag läser nu ...............
Betyg 5
2007-11-11 02:07
Uppslitande kärleksroman med hungersnöd orättvisa sjukdom mm. Känns verklighetstrogen och mycket välskriven då författaren gör det så enkelt att känna allt vad Gracelin känner. Jag sträckläste boken på en dag. Vet dock inte om jag kan läsa fortsättningen då sorgen blev så stor i slutet av boken.
Betyg 4
2008-03-16 13:05
Om en mycket vacker och god varelse. En banal historia utan litterär kvalitet. Jag ryser av obehag.
Betyg 1
2009-08-22 13:20
En fängslande bok om en fattig ung kvinnas liv. personligen tyckte jag att boken var lite jobbig att läsa. Gracelin mötte bara svårigheter i hela boken och jag väntade hela tiden på vändpunkten,men den kom aldrig. Den kunde ha varit bra om slutet hade varit lyckligt. Då hade boken blivit mer balanserad.
den får en svag trea.
Betyg 3
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken