bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Svensson, Svensson!
Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
The Economics of Casin..
 D. Walker
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Valet är ditt
 C. Wahlden
Who-ology
 C. Scott
Factfulness
 H. Rosling
Det moderna trettioåri..
 K. Karlsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMediernas svarta bok

 
Författare: Maria-Pia Boëthius
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, kultur, massmedia
ISBN: 9173249149
 
Lärorik:  7
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen"Ska du avgå nu, Lena?" Dagligen döms människor i en mediedomstol. En privat, vinstdriven, reklamfinansierad domstol som både anklagar, dömer och bestraffar. Ledamöterna är självutnämnda och kommer från de stora mediekonglomeraten Stenbeck, Disney, Schibsted, Bonniers och Time/Warner.

"Hela sanningen om kraschen!" Medierna tar sig också rätten att välja ut, tolka och beskriva olika delar av verkligheten åt oss, de brottstycken av verkligheten som de bestämmer är viktigast.

"Läs vad svenskarna tycker om EU!" Medierna driver sina frågor, de skapar opinionenr. Sedan låter de opinionsinstituten mäta denna skapade opinion och presenterar resultatet som folkets röst. Ändå påstår medierna att de speglar opinionerna. Mediernas svarta bok är en egensinnig och omild betraktelse av medievärlden, globalt, nationellt och "glokalt". Det handlar om journalisternas makt, kändiskulturen, reklamen, nyhetsfabriken, propagandan, mediernas ingrepp i vardagen och tvisten på jämlikhet i medievärlden. De stora frågorna om public service-mediernas roll och om den extrema ägarkoncentrationen inom medierna både i Sverige och internationellt blir allt mer överhängande. Kraven på en granskning av mediernas framfart växer. Här återstår allt att göra.


Utdrag ur boken:
” Det är folket som finansierar public service med avgifter; public service administreras av folkvalda politiker, som kan avsättas. Själva idén är att det ska finnas medier som är fristående från marknaden och oberoende av reklam. Men markanden har svårt att tåla medier som står fria gentemot marknaden, precis som diktaturer inte tål mångfald. Så de har skapat ett nyspråk. Trots att majoriteten av medierna ägs av företagsamheten utmålar de statligt administrerade, av folket ägda medier, som ett hot och staten utmålas alltid som en fiende till folket; trots att folket i demokratier borde kunna kontrollera staten. Vad markanden säger är att folket utgör ett hot mot sig självt; och att markanden vet bättre. Det har blivit alltmer självklart att brännmärka stater som försöker styra medierna. Nu har vi istället fått medier som försöker styra staterna.” (sid. 174)

Medelbetyg: 4,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mediernas svarta bok :


stigh 2005-04-01 14:52
Maria-Pia Boëthius ”Mediernas svarta bok” är en journalist egna reflektioner över en yrkeskår (journalistkåren) som av olika anledningar tenderar att lämna samhällsansvar och seriös nyhetsbevakning bakom sig. Titeln är utan tvivel en medveten hänsyftning till Stéphane Courtois välkända och omdebatterade ”Kommunismens svarta bok” - en bok som gjorde upp med öststatssocialismens diktatoriska och blodiga historia. Boëthius menar att medierna, i tak med att de multinationella och centralstyrda mediakonglomeraten egenväldigt styr informationsflödena, på liknande sätt börjar anta en totalitär och maktfullkomlig karaktär.

I Boëthius beskrivning framträder bilden av en massmedia med alltmer osund självbild; en massmedia som vill ikläda sig själv rollen av advokat, åklagare och domare på en och samma gång. Författarinnan åskådliggör detta med en träffande beskrivning när hon skriver att vi i Sverige: ”i motsats till alla andra länder döpt medierna till den tredje statsmakten, medan den i andra länder kallas den fjärde. Tredje statsmakten i andra länder är just den dömande makten.”

Chockerande uppgifter passerar läsarens ögon i en blixtrande hastighet, därför ges det inte många tillfällen till pauser där de många intressanta påpekandena förklaras och analyseras närmare. Nu tror jag i och för sig inte att detta varit meningen, ”Medierna svarta bok” är istället att betrakta som en megafonröst som vill uppmuntrar läsaren att själv leta vidare bland den mediekritiska litteraturen. Boëthius ger också många tips på fortsatt läsning, bl.a. hänvisar hon till böcker skrivna av Pierre Bourdieu, Noam Chomsky och John Pilger. Flagranta exempel på medialt maktmissbruk, ägarberoende och den framstormande kändiskulturen varvas med författarinnans egna erfarenheter i journalistyrket. Det är för det mesta intressant och stundtals riktigt skräckfyllt. Men icke desto mindre är jag rädd för att Boëthius tidvis rabiata uttryckssätt i TV lett till att många instinktivt valt bort denna angelägna bok. Jag befarar också att den främst riktar sig till de redan initierade.
Betyg 4

EllNi 2013-07-15 01:20
En synnerligen nyttig och avslöjande bok om hur medierna påverkar och styr oss. Och hur politikerna räddhågset inte vågar stöta sig med medierna. Politiker tjänar mediebaroner, i stället för att tjäna allmänheten. ...Alla medier är beroende av reklamen. Det är reklamen som är deras främsta kunder, inte läsarna eller lyssnarna eller tittarna.Nästan 70 % av intäkterna kommer från reklam, eller t o m 100 % (vad gällert ex TV4)....Med mera, med mera, med mera... Läs boken! Absolut!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mediernas svarta bok


  Köp boken som film på cdon: