bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Vägen är en hand
Liknande böcker:
Skulle jag dö under an..
 J. Anyuru
The outsider
 C. Wilson
Diktsamling
 S. Hällgren
Om ni hör ett skott
 K. Lugn
Vitsvit
 A. Farrokhzad
Dörren
 M. Atwood
Deontologi
 D. Aeouy
TILL ALLA BIBLIOTEKARI..
 S. Wiking
Tiden i Malmö, på jorden
 J. Werup
Vara vit mans slav :..
 S. Åkesson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSamlade dikter

 
Författare: Nelly Sachs
Genre: Poesi/Lyrik
Ämnesord: depression, krig, mord, religion, historia, kultur
ISBN: 9176437221
 
Lärorik:  4
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Nelly Sachs (1891-1970) poetiska biografi tillhör 1900-talslitteraturens märkligaste. När hon i maj 1940, vid nästan 50 års ålder, kom till Sverige som flykting från judeförföljelserna i Tyskland, hade hon ännu inte publicerat en enda diktsamling. I sitt nya hemland kom hon sedan att i Förintelsens skugga, skapa en poesi som under 1960-talet gav henne världsberömmelse och 1966 även nobelpriset i litteratur. Idag framstår hon som en av den tyska 1900-talslitteraturens viktigaste och mest särpräglade röster, en poet vars tematiska konsekvens och hisnande språkliga erövringar har få motsvarigheter. Rolf Moberg har med sin nytolkning av Nelly Sachs dikter gjort en översättarbragd av närmast sensationellt slag. Sachs lyriska diktning med dess förbindelser till vitt skilda tankesystem och litterära traditioner - bl.a. den judiska medeltidsmystiken, den svenska modernistiska lyriken, den indiska vishetsdikten och den tyska romantiken - ställer höga krav på en översättare.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Samlade dikter :


stigh 2005-03-17 11:29
"DU TÄNKER PÅ FOTSPÅRET, som fylldes med död
Då spårhunden nalkades.
Du tänker på barnets darrande läppar
Då de tvangs att lära sig avskedet från sin moder.
Du tänker på modershänderna, som gröpte ur en grav
För det som hungrat till döds vid hennes bröst.
Du tänker på de sinnesförvirrade ord
Som en brud yttrade ut i luften till sin döde brudgum.”

”Samlade dikter” är en omfångsrik samling av nobelpristagerskans Nelly Sachs samlade lyrikproduktion. Merparten av dikterna utgörs av avskalade upp-, och redogörelser med en värld som slagits i spillror. Skildringar av dödsläger, krematorier och bödlar varvas med minnen av förintade barn, fäder, mödrar samt vänner från det förflutna; det hela utmynnar i en becksvart elegi över människosläktets grymhet. Om jag skulle summera den här boken med en enda bild skulle jag välja ”Skriet” av Edvard Munch (dvs. inget att läsa för den som från början väntar sig undersköna plats- och naturbeskrivningar á la Karlfeldt).

Det är främst det icke påtagliga, de inre och dolda märkena, mardrömmarna och de överlevandes ensamma ångest som Sachs visualiserar i denna samling – och det med en smärtfylld precision. Det är inte på något sätt eller någonsin upplyftande att ta del av dessa mörka poem men kanske desto viktigare. Många av dikterna tyckte jag dock var (metaforiskt) svårbegripliga, och för mig som icke troende gäller det främst för de många dikter som är direkt förbundna till judendomens seder och bruk. Men då denna volym omfattar nästan 700 sidor fanns det ändå mycket kvar som jag kunde ta till mig.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Samlade dikter


  Köp boken som film på cdon: