bokrecensioner boktips

Du och jag, Marie Curie

Författare: Annika Ruth Persson
Genre: Ungdom
Ämnesord: kärlek, ungdom
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9189680170


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jenny är femton år när hon blir tillsammans med Filippa, som spelar i samma fotbollslag. Förälskelsen känns i hela kroppen och i sin dagbok berättar hon allt för sin idol, den franska vetenskapskvinnan Marie Curie. Det händer mycket i Jennys liv det här året. Inte bara mötet med Filippa utan också förhållandet till föräldrarna, kompisarna och tränaren i fotbollslaget.

Utdrag ur boken:
"Så kom jag hem och hon hade inte ringt. Allt säckade ihop. Nu ligger jag här i sängen och är bara intresserad av en enda sak: F. Det är hemskt för om jag ska ha det såhär resten av livet kommer jag inte att kunna bli något alls där man måste kunna koncentrera sig.
Då kom jag på att jag kan bli poet och skriva om hur vidrigt livet är. Då kändes det lite bättre. Men det mal hela tiden "vad gör hon?" och "hon skiter i mig", "vad gör hon?" och "hon skiter i mig" osv i all evighet."

Medelbetyg: 4 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Du och jag, Marie Curie :
2005-03-13 23:43
Detta är en ungdomsbok som väldigt träffsäkert beskriver hur det är att vara ung och kär. Huvudpersonen är 15-åriga Jenny, och föremålet för hennes kärlek är Filippa, en tjej i hennes fotbollslag. Jennys stora idol är den franska vetenskapskvinnan Marie Curie, och det är till henne hon skriver i sin dagbok. Dagboken får veta allt om pirret i magen, om hur hon och Filippa blir ett par och om hur mysigt det är att hångla med Filippa. Det är också i dagboken hon skriver av sig all oro när hon börjar tvivla på Filippa, kan man verkligen lita på henne? Det är som sagt en mycket träffande bild av ungdomskärlek som tecknas i den här boken, man känner verkligen igen sig, både i det härliga pirret i magen och i oron och osäkerheten.
Betyg 4
2005-08-19 16:14
Jenny är som vilken femtonårig tjej som helst. Hon brinner för fotbollen, blir galen på sina töntiga föräldrar och lider alla helvetets kärlekskval när hon blir kär. Och kär blir hon, i Filippa som är lagets bästa målskytt. Och kärleken är besvarad - i början iallafall...

"Du och jag Marie Curie" blev augustnominerad som bästa ungdomsbok. Detta är fullt förståeligt då boken är en smart blandning av tonårsångest, kärlek men också uttrycker Jennys personlighet då hon skriver dagbok till sin idol Marie Curie (hon som upptäckte radioaktiviteten). Trots att boken handlar om homosexuell kärlek blir detta aldrig för betonat. Det kan lika gärna handla om kille/tjej och det tycker jag är det unika med boken. Ofta när böcker ska handla om homosexualitet är de alltid så överdrivet konstlade, som om kärleken skulle vara annorlunda för att det är ungdomar av samma kön. Författarinnan till denna bok ramlar aldrig i den fällan och därför blir boken så bra och engagerande. Den får en stark fyra.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Du och jag, Marie Curie
Liknande böcker:
Moxie
 J. Mathieu
Seraphinas cirkel
 J. Shipley
Betty som detektiv
 M. Sutton
Tvillingdetektiverna
 S. Ahlrud
Måna möter kärleken
 I. Brattström
Lillvärdinnan Måna i f..
 I. Brattström
Härifrån till Kim
 B. Danielsson
Samma Författare: