bokrecensioner boktips

Bron vid Ajmunds

Författare: Hans Björkegren
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, politik, humor, historia


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bron vid Ajmunds :
2005-03-10 09:48
Hans Björkegren har främst varit aktiv som översättare av rysk litteratur och korrespondent i Moskva, men han har också skrivit ett antal böcker om mindre kända episoder ur den svenska historien. En av dessa böcker är Bron vid Ajmunds.

Historien, som bär dokumentär prägel, handlar om den ryska ockupationen av Gotland 1808. Den svenske kungen hade ett par år tidigare försökt skänka bort Gotland till Johanniterorden, men dessa riddare hade visat sig kallsinninga till förslaget. Som ett led i ointresset för ön hade samtliga förvarsstyrkor på ön skeppats över till Finland, där kriget pågick, vilket lett till att Gotland lämnats att förvaras av en överste och två f d löjtnanter. Utan beväpning. Den ryske konteramiralen får då tsarens välsignelse att annektera ön och införliva den med Ryssland.

De tjugotvå dagar som annekteringen varade skildras med stor inlevelse och humor, men också med viss svärta. Man får följa såväl ryska officerare som svenska bönder, administratörer och kollaboratörer och deras förehavanden, och man ser att de flesta människor alltid är beredda att vända kappan efter vinden. Och kanske ska man inte förvånas över denna helt oblodiga ockupation i senare propaganda beskrevs som en stor svensk seger. Björkegren har skapat en liten pärla om en bortglömd del av den svenska historien och den är väl värd att offra några kvällar på.
Betyg 3
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Den andra dödssynden
 J. Guillou