bokrecensioner boktips

Vedergällning

Författare: Sebastian Avindell
Genre: Thriller
Ämnesord: politik, mord, kultur, spänning
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789180636568


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är sommar och varmt i Linköping, men under ytan ruvar hat och motsättningar. Ett mordfall skakar stadsdelen Skäggetorp, och ett ogenomtänkt uttalande från myndigheternas sida blir den tändande gnista som sätter det utsatta området i brand. Snart rasar upploppen och de ditkommenderade poliserna hamnar i livsfara. Kriminalinspektör Liv Larsson och kollegan Lars Fredriksson befinner sig inte i frontlinjen, men mordutredningen är krävande och de tampas med privata utmaningar på var sitt håll.
Våldsvågen och det påföljande tumultet visar sig vara en perfekt täckmantel för mord. När fler offer påträffas trappas läget upp, och utredarna börjar skönja ett mönster - de döda är alla kvinnor, med vissa karaktäristiska drag. Vem som står näst på tur är omöjligt att veta, men den förlamande skräcken att det skulle kunna vara någon i Lars eller Livs närhet vill inte släppa taget...

Utdrag ur boken:
Tobias ställde ned en plastkanna med öl på bordets grönvita duk. Met ett flin lät han kannan få sällskap av två shotglas vars mörka vätska och kryddiga doft förde Liv tillbaka till dimmiga fester.
"Jäger, allvarligt?"
"Man måste ha en sidovagn till ölen ju", svarade Tobias och fyllde upp glasen. Han höjde ögonbrynen och förde Jägermeistern till munnen. Liv suckade men gjorde detsamma. Spriten brände och smakade precis så illa som hon mindes, men den behagliga värmen som följde var välkommen. Utanför fönstret föll snön i tunga sjok och Liv hade hunnit bli rejält kall under promenaden hit. Hon gnuggade händerna mot varandra och skannade av omgivningen, en vana från militären som hon förlikat sig med nog aldrig skulle försvinna.

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vedergällning :
2024-06-25 23:16
Vedergällning är andra delen i Sebastian Avindells serie Östgötamorden. Den första hette Dubbelexponering. Jag skulle vilja säga att den här boken är bättre än den första. Inte minst har korrekturfelen blivit färre.

Förutom själva mordfallen berättar boken om det nya Sverige. Ett Sverige, där olika etniska minoriteter sätter skräck i samhället. Det är en utveckling som i vart fall skrämmer mig. Jag saknar det samhälle jag växte upp i.

Avindell skapar en trovärdig berättelse kring hur lätt det är att starta upplopp i de "utsatta områdena" där det blir livsfarligt för räddningstjänst och polis att ta sig in, för de kriminella gängen är beväpnade. Tungt beväpnade många gånger.

Mordhistorien är också bra. Det är en psykologisk thriller, där det gäller för polisen att förstå varför ett antal kvinnor med ett visst utseende mördas. Någon bär ett hat inom sig som det gäller för polisen att komma på orsaken till.

Detta är inte någon oäven thriller och jag ser fram mot tredje delen.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vedergällning
Liknande böcker:
Andnöd
 A. McCulloch
Bestseller
 P. Engman
Kroken
 L. Deighton
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant
Friheten
 A. Dahl
Samma Författare: