bokrecensioner boktips

Dracula

Författare: Bram Stoker
Genre: Klassiker
Ämnesord: vampyr, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1897
ISBN: 0192833863


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vampyrer jagar människor, biter dem i halsen och dricker deras blod. En gång för länge sedan reste Jonathan till Greve Dracula transsylvaníen.
Hans fästmö var kvar hemmam i England. -Åk inte till Greve Draculas slott, varnade en gammal kvinna. Ni kommer att dö. Det är farligt. Greve Dracula är en Vampyr. Dracula är en hemsk berättelse. Många blir rädd för Greve Dracula. Några få lyckas klara sig pch gör allt för att döda honom, så att helvetet kan ta slut.

Utdrag ur boken:

I [Seward] went back to the room. Lucy was sleeping gently, but her breathing was stronger; I could see the counterpane move as her breast heaved. By the bedside sat Van Helsing, looking at her intently. The velvet band again covered the red mark [on her throat]. I asked the Professor in a whisper: –
‘What do you make of the mark on her throat?’
‘What do you make of it?’
‘I have not seen it yet,’ I answered, and then and there proceeded to loose the band. Just over the external jugular vein there were two punctures, not large, but not wholesome-looking. There was no sign of disease, but the edges were white and worn-looking, as if by some trituration [bruising or cutting]. It at once occurred to me that this wound, or whatever it was, might be the means of that manifest loss of blood; but I abandoned the idea as soon as formed, for such a thing could not be. The whole bed would have been drenched to a scarlet with the blood which the girl must have lost to have such a pallor as she had before the [blood]transfusion.
‘Well?’ said Van Helsing.
‘Well,’ said I, ‘I can make nothing of it.’ The Professor stood up. ‘I must go back to Amsterdam tonight,’ he said. ‘There are books and things there which I want. You must remain here all the night, and you must not let your sight pass from her.’


Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 3,5 (20 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dracula :
2005-03-01 21:18
Jag gillade inte att det inte fanns något som talade om Draculas motiv och jag gillade inte heller de olika talstilarna för de olika samhällsklasserna som verkade lagom föraktfullt. Jag var tvungen att tvinga mig igenom den här.
Betyg 1
2008-04-10 01:16
Det var inte helt lätt att komma igenom Dracula, men det var inte någon dålig bok. Jag läste den på engelska, vilket jag tror förhöjde den. Wolhay störde sig på talspråket, det brukar jag också göra när jag läser på svenska, men på engelska försvinner det problemet. Böcker brukar vara bättre i original.
Betyg 3
2008-09-12 10:18
Jag tyckte om boken, en klassisk berättelse (svensk översättning)! Denna typ av gammalt, lite högtravande språk faller mig också i smaken.
Det är klart att man kan störa sig på hur de väna, kvicka kvinnorna med rosiga kinder bör behandlas av "riktiga" män... men man får minnas att den är skriven i en helt annan kultur.
Ett minus för det antiklimax jag upplevde i slutet, där jag hade väntat mig mer drama.
Betyg 4
2009-04-06 06:43
Jag älskar vampyrer.


De började att Greve Dracula skulle ha ett hus i London. Han bodde Transsylvanien. Jonathan fick resa till Greve Dracula i Transsulivanien. Fick berätta om hus i London för Greven Dracula. När Dracula kom tilll London så träffat han enkvinna som heter Lucy, han sög ur blod från henne. Lucy hade en fästman som heter
Arthur. Jonathan hade en fästmö.
Betyg 5
2009-05-10 20:22

It’s hard for me to admit that Bram Stoker’s “Dracula” disappointed me.

The first time I read the book was such a thrill that just thinking I was going to repeat it put a big smile on my face. So, before starting reading the book I rubbed my hands together in sheer joy for what was about to happen: “I was going to read Dracula again”.
The problem is, I think, I postponed the reading of the book far too much. The waiting didn’t do me well.

I felt the pace rather slow; I came almost to hate the corny professor Van Helsing and the suspense was left after the first part of the book when Jonathan was in the Dracula’s castle.
I don’t dear to say that “Dracula” is a bad book. No! I still think the whole idea of the count based on a myth is terrific, but at the same time I can’t deny the fact that I felt nothing after reading it. Absolutely nothing!

I’m sorry!

cheers
Cristian
(punskacore@hotmail.com)


Betyg 3
2009-07-04 21:17
Inte något stort litterärt verk, men däremot en mästerlig episk berättelse. Man får reda på var LEGENDEN började och varför allting är som det är bland nutidens vampyrer.

Boken var troligen kontroversiell när den kom ut under viktorianismen. Hur kan man ha scener som att suga blod från en annan människas kropp, när man var tvungen till att ha ett hölje på stolsbenen (då de kunde påminna om kvinnoben) under samma era.

Eftersom jag gillar vampyrer (speciellt Buffy och vampyrerna, däremot inte Twilight-serien) är det ett stort plus för betyget. Men boken håller en bra nivå hela tiden. Crescendon är dock början och slutet.
Betyg 4
2010-07-07 17:41
Det här är en bra bok.
Jag blev lite besviken på att den inte var läskigare än den är, men den kompenserar det med att vara väldigt spännande och intressant.
Jag gillar det faktum att den är skriven i dagbok- och brevform, första person, från olika karaktärer.
Jag skulle dock ha uppskattat om man fått läsa Van Helsings dagbok och fått höra mer av hans intersta tankar än vad man fått.
Den hade säkert blivigt ännu bättre om beskrivningarna hade varit lite mer utförliga, då kanske den hade blivigt lite mer läskig.
Betyg 4
2010-07-15 14:45
Tyvärr såg jag filmen (Bram Stokers Dracula) före jag läste boken, hade varit så mycket bättre att få bygga upp karaktärerna själv. Såg bara Gary Oldman och Keanu Reeves framför mig...

Gillar vampyrberättelser och här har vi en riktig klassiker. Stokers svar på när? var? hur? ger en härlig läsupplevelse. Jag kan uppskatta nytappningar gällande myterna men i Dracula känns det självklart att det är de gamla vanliga myterna som gäller.

Betyg 4
2010-08-16 17:40
Bestämde mig förra veckan för att bryta av lite och chockera mig själv genom att läsa Bram Stokers klassiska rysare Dracula från 1897. Jag hade på förhand ingen aning om bokens handling frånsett vampyrtemat och ärkemonstret Dracula. På många sätt förvånandes jag därför av denna berättelse som mestadels utspelar sig i England (jag trodde i min enfald att den var förlagd till Transsylvanien).

Boken är skriven i form av en brevroman, där man som läsare får följa jakten på den onde blodsugande greven via (i huvudsak) tre av huvudpersonernas dagboksanteckningar. Förutom själve Dracula kretsar handlingen kring makarna Mina och Jonathan Harker, Doktor Seward, samt den nitiske holländske vetenskapsmannen Abraham Van Helsing. Jag tycker att den första tredjedelen av denna klassiker med råge överskred mina förväntningar, Jonathan Harkers besök hos Dracula i Transsylvanien tecknas med skärpa och Stoker lyckas på ett förtjänstfullt sätt att frammana en kuslig stämning via målande miljöbeskrivningar. Resterande delar av boken känns inte alls lika övertygande. På något konstigt sätt lyckas Stoker med konststycket att forcera fram långsamhet. Det görs med hjälp av långa och sega beskrivningar av obetydligheter. Jag tror inte att detta var författarens avsikt, även om det skapar viss trovärdighet beaktat berättarsättet. Boken tyngs också av en viss redovisningsplikt vilket är förståeligt med tanke på att det var nödvändigt att år 1897 introducera läsarna för de olika vapen som kan användas mot vampyrer (vitlök, träpåle, krucifix, oblat etc.). Sedan kan jag inte låta bli att störa mig på att samtliga personer skriver med exakt samma språk i sina dagböcker. Det känns lite finesslöst tycker jag.

Jag kan avslutningsvis konstatera att skräckgengren har utvecklat sig en hel del sedan Dracula publicerades för drygt 100 år sedan. Få moderna läsare lär bli särskilt skräckslagna av den blodtörstige grevens eskapader på engelsk mark. Men en klassiker är det likväl.
Betyg 3
2010-09-15 16:31
Hört mycket bra om den. Blev väldigt besviken.
2011-06-27 22:57
Mycket bättre än jag hade förväntat mig! Lättläst, inget alltför högtravande språk trots åldern. Det var dessutom ett intressant upplägg med brev och dagboksinlägg. Däremot är det klart att det är en tydlig förändring i ålder med tanke på hur livssynen förändrats, och det är en ganska intressant skillnad att läsa om.
Betyg 3
2012-02-06 23:50
Kastade mig in i denna bok eftersom den utgör en del av min obligatoriska kurslitteratur, men måste säga, lite motvilligt, att jag ville läsa klart boken och se vad som hände, trots att vi bara behövde läsa en del. Det betyder att det fanns något i den som lockade mig och gjorde mig nyfiken. Det var lite förvirrande i mellan åt med alla olika personers dagböcker och meddelanden genom vilka historien berättades, men när man väl kommit in i det var det lättare. Spännande att läsa en klassisk vampyrberättelse och faktiskt läsa originalhistorien om den Dracula som alla hört talas om på ett eller annat sätt. Nu för tiden dyker vampyrer upp i tid och otid och på vilket sätt de uppträder har förändrats under tidens gång, därför uppskattade jag att läsa denna äldre framställning och lärde mig mycket på vägen. Vill inte avslöja något om slutet, men måste ändå säga att det överraskade mig en aning! Läsvärd bok om man tycker om vampyrberättelser och är intresserad av skräcklitteratur, både som läsning och som studieobjekt ;-)
Betyg 4
2013-10-10 20:20
Kastade mig in i denna bok eftersom den utgör en del av min obligatoriska kurslitteratur, men måste säga, lite motvilligt, att jag ville läsa klart boken och se vad som hände, trots att vi bara behövde läsa en del. Det betyder att det fanns något i den som lockade mig och gjorde mig nyfiken. Det var lite förvirrande i mellan åt med alla olika personers dagböcker och meddelanden genom vilka historien berättades, men när man väl kommit in i det var det lättare. Spännande att läsa en klassisk vampyrberättelse och faktiskt läsa originalhistorien om den Dracula som alla hört talas om på ett eller annat sätt. Nu för tiden dyker vampyrer upp i tid och otid och på vilket sätt de uppträder har förändrats under tidens gång, därför uppskattade jag att läsa denna äldre framställning och lärde mig mycket på vägen. Vill inte avslöja något om slutet, men måste ändå säga att det överraskade mig en aning! Läsvärd bok om man tycker om vampyrberättelser och är intresserad av skräcklitteratur, både som läsning och som studieobjekt ;-)
Betyg 5
2015-10-29 19:12
Den här boken var en stor besvikelse.
Den följer inte filmen som var mycket
spännande.Slutet var väldigt konstigt.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dracula
Samma Författare: