bokrecensioner boktips

Stilla vatten

Författare: Nigel McCrery
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789185283828


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Mark Lapslie är en egensinnig polis i medelåldern som gärna citerar Yeats och Eliot. Det är kanske inte så konstigt att han är vresig och knepig att ha att göra med. Lapslie lider nämligen av synestesi en ovanlig, kronisk sjukdom som ger honom starka, plötsliga smakförnimmelser av minsta lilla ljud. Sjukdomstillståndet har mer eller mindre ödelagt Lapslies liv. Han är sjukskriven på obestämd tid och har tvingats lämna fru och barn eftersom han inte står ut med alla ljud. När en affärsman voltar med sin bil och omkommer övertalas en förvånad Lapslie av den unga polisen Emma Bradbury att komma till olycksplatsen. Det hör inte till vanligheten att man blixtinkallar en polis med labilt psyke. Men Lapslie har inte kallats till platsen för att utreda dödskraschen. Polisen har gjort ett betydligt intressantare och mer överraskande fynd vid olycksplatsen: en förmultnad kvinnokropp utan fingrar på högerhanden. Det är något med kroppen som ger Lapslie associationer till ett annat brott. Han kan inte sätta fingret exakt på vad det är, men kan nästan känna smaken av det Minnen hemsöker även Violet Chambers. Hon gör allt för att ligga steget före dem. När hon dricker te med den äldre, skröpliga väninnan Daisy känner hon att det är hög tid att gå vidare igen. När Daisy faller till golvet i plågor sitter hon lugnt kvar i fåtöljen, tar en klunk te och väntar. Svart julros är ett effektiv gift. Det kommer inte att dröja länge Lapslie går med på att ta sig an fallet och när han upptäcker att den mördade kvinnan har skickat julkort daterade efter sin död, är de mördarens tillvägagångssätt på spåren. Denna förgiftar sitt offer, tar sedan över dess identitet och fortsätter att höra av sig till hennes vänner och anhöriga så att de inte ska bli misstänksamma. Lapslie jagar en seriemördare. Samtidigt som hans utredning motarbetas av okända krafter kämpar han desperat mot klockan för att förhindra nästa mord. Han inser att hans största svaghet samtidigt är hans styrka. Stilla vatten är en mångbottnad och psykologiska kriminalroman och den första boken med Mark Lapslie.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stilla vatten :
2024-03-15 18:18
Jag vill enbart poängtera att bokens mördare nämns redan på bokens baksida, även om identiteten ändras under läsandets gång så vet jag som läsare från början vem mördaren är. Jag skriver detta ifall någon anser att jag avslöjar för mycket i min recension:
Daisy Wilson, en äldre och skröplig dam får besök av sin väninna, Violet Chambers som brukar hjälpa Daisy med inköp och förskaffning av läkemedel. Bortsett från Violet så har inte Daisy någon annan som står henne nära och som hon kan lita på. Under ett av sina besök bjuder Violet henne på nybryggt fruktigt te. Daisy dricker av teet och kollapsar snart under fruktansvärda smärtor. Violet Chambers, en till det yttre alldeles vanlig kvinna i sextioårsåldern- sitter njutningsfullt och ser på medan Daisy plågsamt dör. Sedan fraktar hon undan kroppen och blir Daisy Wilson och lägger händerna på hennes förmögenhet.
Kommissarie Mark Lapsley är tjänstledig. Frun och barnen har flyttat. Han lider av synestesi som plågat honom i många år, tills det slutligen inte gick att fungera längre som en normal människa. En dag får han dock ett samtal från polisinspektör Emma Bradbury gällande ett makabert likfynd: ett förruttnat kvinnolik inrullat i plast, i en skogsglänta och mot sin vilja återvänder Mark till polisyrket. Det visar sig snart att den mördade kvinnan hette Violet Chambers, den verkliga Violet Chambers.
Vad heter den kvinnliga seriemördaren egentligen? Hon som likt en kameleont byter skepnad för varje mördad kvinna. Hur många äldre ensamma kvinnor har hon mördat? Minns hon det ens? Är det tolv eller kanske tjugo gamla kvinnor som redan fallit offer. Kan hon stoppas?
Hon har nämligen redan nu sett ut sitt nästa offer...
Mark och Emma tar upp jakten, men ser sig motarbetade från justitiedepartementet som av någon anledning vill förhindra utredningen.
Jag tror aldrig att jag har läst en bok med en kvinnlig seriemördare i sextioårsåldern. Den sticker på det sättet ut från mängden av dussindeckare. Sedan är det här inte någon vanlig brittisk kriminaldeckare då man hela tiden vet vem mördaren är, även om hennes namn ändras. Från Violet Chambers till Daisy Wilson till...
Prologen avslöjar kanske lite för mycket, men det gör inte så mycket i längden. För det här var en riktigt bra och spännande deckare. Välskriven och engagerande. Nigel McCrery är författaren bakom tv-serien "Tyst vittne" som jag minns från 90-talet. Jag har aldrig läst något annat av honom, men blir nu riktigt nyfiken på att göra det.
Den här kan jag varmt rekommendera!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stilla vatten
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Fallen från skyarna
 E. Ahlbeck
Guldlock
 E. McBain
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
Städerskan
 N. Prose
Samma Författare: