bokrecensioner boktips

Julias dilemma

Författare: Ulrika Lennartsdotter
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9189090179


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Julias dilemma :
2024-01-22 21:38
Jag hittade den här gamla udda boken i min bokhylla. Av bokens baksidestext, så beskrivs Ulrika Lennarsdotter som kanske inte en kommande deckardrottning- men utan tvekan, en kronprinsessa inom deckarlitteraturen. Vilket är en aning underhållande då det verkar som om det här är den enda boken hon har skrivit.
Julia Lind närmar sig de trettio och tvingas slutligen acceptera att hon nu är en vuxen kvinna. Trots att det är en roll långt ifrån känner sig hemma i. Hon har under en längre tid studerat mode i Los Angeles. Yrkeskarriären som designer tycks ligga framför henne. Men är det verkligen mode hon vill hålla på med? Plötsligt vet hon ingenting. Hon lämnar Stockholm och beger sig ner till Mölle där hennes mormor finns. En deckarälskande dam som här enbart nämns som "Mormor" eller "Fru Carlsson"- trots att hon har en ganska så stor roll i berättelsen.
Strax efter hon anlänt i mormoderns hus tar sig Julia en avkopplande promenad i skogen där hon av en slump får syn på ett finger på marken! Ett blodigt avskuret kvinnofinger. Aningen chockad över vem som kan ha tappat sitt finger i skogen, plockar Julia upp det- med samma papper hon nyss snutit sig i🤢 och stoppar fingret i handväskan. Mormor blir riktigt fascinerad över fingret. Men de kopplar in polisen. En rödkindad kriminalkommissarie Bengtsson får ta hand om fingret. Han berätta att det pågår en filminspelning i Mölle. En Hollywood-produktion som ska spela in en amerikansk westernfilm.🤣 Nyfiken beger sig Julia till inspelningsplatsen och får på så vis träffa den vackra isländska skådespelerskan Isolde Gudmundsdottir som blivit en stor stjärna internationellt. Och Isolde verkar riktigt behaglig, trots att hon kommer från Island- Julia har nämligen hört att islänningar ska vara så väldigt otrevliga. Den gamle vännen från åren i Los Angeles, skådespelaren Joe McFarren finns också på inspelningsplatsen och Julia blir med ens riktigt pirrig. I USA var han bara vän, men nu ter sig svärmorsdrömmen Joe riktigt lockande. Förbaskat också att hennes senaste färgning av håret resulterat i en blandning av morotsrött och råttfärgat!!!
Snart anländer Julias äldre bror till Mölle, den klantige Örjan eller Ör-Jan som han vill bli kallad för. Entusiastisk som han är över att ha möjlighet att träffa den vackra isländskan Isolde. Själv liknar Örjan mest Janne Långben.
Snart hittas dock Isolde död på nakenbadet i Mölle, troligtvis mördad. Den rödkindade kommissarien vars kinder tycks enorma för Julia- får ta hand om utredning samtidigt som Mormor och Örjan börjar sin egna lilla utredning.
Och Julia träffar en filmtekniker, Jake som hon också faller för. Men både Jake och Joe har tidigare varit involverade med den nu mördade Isolde. Kan någon av dem vara mördaren?
Eller är det gamla Mormor som ligger bakom alltsamman? Isolde hade ju mage att göra narr av de lokala pensionärerna på golfklubben?
Och hur spelar fingret in i mordhistorien?
Årets sista bok. Det blev sammanlagt 264 lästa böcker för mig i år.
Det här är vad jag skulle kalla för chicklit-deckare. En genre som egentligen inte låter särskilt lockande för mig, men då det här finns massor av dråplig humor så blev det en överraskande angenäm lässtund för mig. Karaktärerna är trivsamma att följa och boken avslutades med en liten tvist på slutet.
Jag tyckte den var oväntat bra. Synd att det inte blev fler böcker för författaren!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Julias dilemma
Liknande böcker:
Den som offrar sig
 S. Ventus
En otrogen man
 P. Hammesfahr
Hermelinleken
 A. Richter
Häxans död
 C. Barling
Stilla vatten
 N. McCrery
En fråga om skuld
 F. Fyfield
En bondes död
 N. Naseh