bokrecensioner boktips

Varför dog Anette?

Författare: Else Fischer
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1973
ISBN: 9176900657


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Varför dog Anette? :
2024-01-22 21:28
Av bokens baksida och innerflik får jag veta att Else Fischer kallades för "Nordens Agatha Christie". Ett smeknamn som hon själv inte ska ha uppskattat. Kanske att hon nådde stor framgång i hemlandet Danmark?, men jag har inget som helst minne av att hon skulle ha varit något stort deckarnamn i Sverige. En sökning på henne kan lätt skapa förvirring då det kommer upp träffar på en svensk dansare och skådespelare med nästintill samma stavning på namnet. Denna Else Fischer levde ett kort liv (1923-1976), hon var journalist och författare till såväl kriminalromaner som ungdomsböcker. Jag har tidigare läst två andra deckare av henne: "Dödstyst i huset (1969)" och "Undulaten som inte ville dö (1965)".
Christine Mogensen är konsertpianist och har rönt ganska så stora framgångar i Storbritannien. Väl hemma så hinner hon knappt sätta fötterna på dansk mark förrän hennes äldre bror, affärsmannen Peter blandat in henne i en historia rörande hans nyligen avlidna fästmö, Anette Skov som begått självmord. Men Peter kan inte tro på självmordsteorin och övertalar en motsträvig Christine att ta plats som sekreterare åt Anettes faster, affärskvinnan Josephine som bor i en stor parant villa utanför staden. Peter vill att Christine ska luska fram ledtrådar till varför Anette tog sitt egna liv och om hon verkligen gjorde det.
I villan bor Anettes två systrar. Den kyliga och vackra äldre systern Bodil och den aningen neurotiska yngre systern Marianne. Här finns också den framgångsrika affärsmannen Thorkild som är gift med Bodil, familjevännerna Michael och Jokum samt en gammal gitarrspelande trotjänare som närmar sig hundraårsstrecket och som går under namnet: Gamle Ole. Redan första gången Christine träffar familjen så nämner hon Anettes namn. Samma kväll genomsöker någon hennes rum. Snart känner hon sig bevakad så fort hon går utanför villan och det dröjer inte länge förrän den ena bisarra händelsen efter den andra resulterar i ett mord. Kommer Christine hinna finna sanningen om varför Anette dog och vem mördaren är? Eller kommer hon också faller offer för den mördare som redan mördat två och som sett ut Christine som sitt tredje offer...
De andra två deckarna jag läst av henne var skapliga- men den här var oväntat bra, välskriven och spännande. Så om någon faller över ett exemplar av den här boken så kan åtminstone jag rekommendera den!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Varför dog Anette?
Liknande böcker:
Den som offrar sig
 S. Ventus
En otrogen man
 P. Hammesfahr
Hermelinleken
 A. Richter
Häxans död
 C. Barling
Stilla vatten
 N. McCrery
En fråga om skuld
 F. Fyfield
En bondes död
 N. Naseh