bokrecensioner boktips

Illdåd på spåret

Författare: Inga Oker-Blom
Genre: Thriller
Utgivningsår: 1960


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Mats Clason på Riksmordkommissionen fick reda på att kamrer Ladberger blivit brutalt mördad, greps han av onda aningar. Bara några dagar tidigare hade Ladberger vänt sig till honom med en bön om hjälp med undersökning av något oförklarligt som hänt honom.
På en gata i Helsingfors hade Ladberger nyligen fått syn på Irina Bergson, hustru till hans släkting, den store affärsmannen Jonas Bergson. Att det verkligen varit Irina han sett var han fullkomligt övertygad om - det oförklarliga och skrämmande var bara det att Irina hade omkommit vid en tågolycka några veckor tidigare.
Mats Clason hade skakat på huvudet åt Ladbergers berättelse och avfärdat det hela som rena fantasier, men nu började han bli intresserad. Detta var ett sammanträffande som verkade underligt - tänk om Ladberger inte hade tagit fel ändå ...
Detta är inledningen till ett ytterst farligt och nervpirrande utredningsarbete, under vilket Mats Clason tvingas ge sig ut på en riskfylld resa i det stora landet bakom järnridån, innan han äntligen får upp det spår som leder till gåtans lösning.
Inga Oker-Blom är en mycket lovande svensk författardebut, vars förstlingsverk, ILLDÅD PÅ SPÅRET, säkerligen kommer att möta stor uppskattning bland alla sanna deckarentusiaster.
Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Illdåd på spåret :
2023-11-18 15:55
Jag har alltid varit svag för gamla svenska deckare och trodde att jag kände till de flesta författare som var aktiva inom spänningslitteraturen på 50 och 60-talet, men tydligen inte. Inga Oker-Blom som släppte fyra kriminalromaner mellan 1960-1964 har jag aldrig förut hört talas om och när jag nu söker henne så kommer det upp ofattbart lite information: Född 1926. Här på Facebook finns det en dam med hennes namn, som troligen är/var hon. Senaste uppdateringen är från 2016. En sökning på Libris visar också att hon tillsammans med en Maximilian/barnbarnet? skrev tre ungdomsböcker 2015. Hon har även skrivit tre faktaböcker 1978, 1992 och 1995. Det är roligt att finna en för mig tidigare helt okänd författare.
Mats Clason på Riksmordskommissionen hade sett fram emot en lugn semester. Men så får han veta av sin kollega, Bowall på Stockholmskriminalen, en aningen tjurig 120 kilos klump att det skett ett mord där en viss kamrer Ragnar Ladberger blivit brutalt mördad med en yxa i bakhuvudet. Samma Ragnar Ladberger som enbart några dagar tidigare ringt upp Mats mitt i natten med en mycket egendomlig historia som han ville ha hjälp med. Det handlade om hans framgångsrika kusin, affärsmannen Jonas Bergson vars unga vackra ungerska hustru, Irina nyligen avlidit i en mystisk tågolycka. Men Ragnar som nyligen kommit tillbaka från Finland var säker på sin sak: Han hade sett en livs levande Irina på gatorna i Helsingfors. Mats Clason hade avfärdat kamrern med att det var ena rama fantasier, men nu när han blivit brutalt mördad så börjar Mats fundera om det Ragnar Lagberger bevittnat i Helsingfors kan ha något med hans brutala död att göra.
Ute på Beatelunds herrgård bor änklingen Jonas Bergson tillsammans med sin yngre bror Lennart. I en egen flygel bor den aningen neurotiska systern Elisabet med sin man, den skuldbelagda Harald och deras nästan vuxna dotter med det ganska säregna namnet Via. Via är en ung konststuderande dam som gör stort intryck på Mats. Av henne får han veta att hembiträdet Ingvor Bengtsson är spårlöst försvunnen sedan en tid tillbaka och att hon dessutom varit slående lik den vackra Irina. Kan Irina ha mördat Ingvor och tagit hennes identitet? Irina var ju nästan helt oidentifierbar efter tågolyckan, enbart kläderna och bröllopsringen gick att koppla samman till henne. Men varför?
Mats beger sig till Helsingfors i hopp om att finna henne. Detta är inledningen på denna oväntat spännande gamla äventyrsthriller där Mats Clason råkar ut för det ena problemet efter det andra. Med Irina tar han sig så småningom in i Sovjetunionen där han tvingas riskera sitt liv ett flertal gånger innan sanningen om vem det var som mördade Ingvor Bengtsson och Ragnar Ladberger går upp för honom.
Jag blir riktigt imponerad av denna gamla debutantthriller av Inga Oker-Blom. Jag hade förväntat mig en klassisk pusseldeckare, men den här visade sig vara betydligt mer avancerad med många olika sidospår. Den är mycket välskriven. Det känns som om jag får mig en guidad tur i ett sent grått 50-tals Moskva och Leningrad/Sankt Petersburg. Den är dessutom mycket spännande och jag visste inte gåtans lösning förrän på de sista sidorna. Jag vill läsa fler böcker av henne!
Någon här som har läst något av henne?
Slutbetyg, en stark 4:a!
Betyg 4
2023-11-22 00:31
Jag läste den här när jag gymnasiet på 90-talet, den och Luciamordet (senare lyckades jag hitta författarens två övriga böcker). Jag har inte läst om den nu, men minns den som otroligt bra. Oväntat med en resa till Sovjet i en svensk 60-talsdeckare. Jag gillar den mycket, sugen på att läsa om den när BlommigaBarbro skrev om den här.
Jag skrev förresten ett brev till författaren Inga Oker-Blom för 20 år sen, hon blev glad och tackade för berömmet, trevlig. Tycker det är synd hon bara skrev fyra deckare, är intresserad av att få veta mer om de hon skrivit i nutid med sonsonen, men de är svårgooglade.
Mycket bra bok, skulle kanske inte sätta en full femma om jag läst den idag, men mina minnesbilder får avgöra.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Illdåd på spåret
Liknande böcker:
Den lilla flyktingen
 E. Poulsen
Ingenmansland
 D. Baldacci
Andnöd
 A. McCulloch
Vedergällning
 S. Avindell
Bestseller
 P. Engman
Fasornas hus
 R. Foley
Kroken
 L. Deighton
Gråt ej mer min älskling
 M. Higgins Clark
Samma Författare: