bokrecensioner boktips

Själv

Författare: Marika Andersson
Genre: Thriller
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789189269668


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Karin lämnar sitt förhållande och sin barnlängtan i Stockholm och åker upp till stugan i Hälsingland för att komma bort från allt. Men hennes spontana weekendresa råkar sammanfalla med en katastrof som är mycket större än hennes egen livskris och helgvistelsen blir mer långvarig och äventyrlig än hon tänkt sig.

Snart är det kallt, mörkt och strömlöst i skogen. Andra människor blir det största hotet i en tillvaro där det är ont om mat. Är hon den enda överlevande? Eller är faran redan över? Har hon rentav inbillat sig allt? Hon kan inte veta, eftersom inga kommunikationer fungerar och det är farligt att närma sig byn några kilometer bort. Tillvaron blir avskalad, med svälten och svärtan som en darrande bordunton.

I denna välskrivna och sparsmakade roman får du uppleva en samhällskatastrof utifrån en helt ensam människas perspektiv. Kommer Karin att klara sig? Skulle du göra det?

Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Själv :
2023-09-30 18:10
Ett dödligt virus lamslår Sverige. Smittan upptäcks först i Stockholm och tros komma från dricksvattnet. Människor dör på löpande band och skräcken för stockholmare och vad de kan föra med sig, är stor runt om i landet.
Omedveten om allt detta är bibliotekarien Karin som isolerat sig en tid i sin lägenhet i Stockholm av sorg efter att hon fått veta att Hasse, hennes sambo sedan en tid tillbaka- har gjort en annan kvinna med barn och ska nu till att lämna Karin. Karin som själv längtat efter barn i så många år!
Driven av en impuls beslutar hon sig för att lämna Stockholm och bege sig upp till sin ensligt belägna stuga i Hälsingland, hennes barndomstrakter där hon har många fina barndomsminnen ifrån. Och hon lyckas lämna huvudstaden innan den spärras av.
I den lokala handelsboden i byn får hon veta av den nyfikna Birgit om viruset som slagit sitt grepp om Stockholm. Rädd för vad Karin kan dra med sig i form av smitta, beordrar Birgit henne att omedelbart lämna affären.
Karin tar sin tillflykt till stugan där lugnet väntar henne och hon börjar minnas sin barndom där mormodern spelade en särskilt viktig roll för henne. Men skräcken börjar sakta men säkert krypa in på bara skinnet på henne. Hon terroriseras av byinvånarna om nätterna, någon gör hennes bil okörbar och maten börjar sakta men säkert att ta slut.
Hur ska Karin klara sig?
Jag tycker om att prova på okända böcker, på för mig lika okända förlag. Ganska ofta brukar dem väl kanske inte vara det bästa inom litteraturen- men ibland ramlar man över sådana här små pärlor. För det här var en oväntad bra och gripande roman, såväl som en spännande äventyrsthriller. Det finns även en del svart humor som mellan varven lockade fram skratt hos mig.
Jag ångrar bara att jag lyssnade på den här boken och inte läste den för hand. Då den är helt oförutsägbar inträffade vissa situationer som jag inte var beredd på och som fick mig att spola tillbaka.
Jag är riktigt imponerad av den här debuten av Marika Andersson och kan varmt rekommendera den!
Jag ser fram emot att få läsa fler böcker av henne i framtiden!
Toppbetyg!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Själv
Liknande böcker:
Den lilla flyktingen
 E. Poulsen
Ingenmansland
 D. Baldacci
Andnöd
 A. McCulloch
Vedergällning
 S. Avindell
Bestseller
 P. Engman
Fasornas hus
 R. Foley
Kroken
 L. Deighton
Gråt ej mer min älskling
 M. Higgins Clark