bokrecensioner boktips

Mord i Bohuslän

Författare: Stig O Blomberg
Genre: Deckare
Ämnesord: mord
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789155263263


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Olle Villner hade tänkt sig en lugn och stillsam pensionatssemester i det idylliska Ramsund på den svenska västkusten, men ser sig tvungen att raskt ändra sina planer när ett lik hittas vid havsbrynet. Mannen är uppenbarligen mördad, med en pil i bröstet. Villner är av naturen obotligt nyfiken och har ju dessutom en viss vana att lösa mordgåtor... Kanske finns mördaren rentav bland gästerna på pensionatet?

Utdrag ur boken:
- Titta! sa Villner. Där kommer en förrymd indian.

Killen hoppade från sten till sten. De brokiga fjädrarna i huvudprydnaden fladdrade. Benen i gula byxor med fransar sydda i sidsömmarna arbetade som trumpinnar.

- Hallå där! sa Villner. Din dagisfröken säger att du ska komma tillbaka genast!

Pojken stannade så tvärt att det ett kort ögonblick såg ut som om han hängde fritt i luften.

- Det ligger ett blekansikte där borta! skrek han och pekade med sin plasttomahawk utåt udden. Han är dö på riktigt! Han har en pil i magen må du tro! Aktare va tufft!

Medelbetyg: 1 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mord i Bohuslän :
2023-01-13 00:37
Mord i Bohuslän av Stig O Blomberg fick jag i julklapp. Den är en nyutgåva av en bok som kom ut 1987 och då hette Dödens pilar. Handlingen utspelar sig 1987.

Författaren var född 1922 och det är inte utan att det märks. En barsk pensionatsföreståndarinna som kallar sina gäster "byrådirektör Alm" och liknande. Så talade man i filmer från 1940-talet, men knappast i dagligt tal på 1980-talet.

En liten pojke säger: "Aktare vad tufft!" Skulle en liten pilt i Bohuslän säga så 1987? Jag tvivlar. Åter tycker jag mig förflyttad till en gammal film från 1940-talet där gossar fick vara med och tala utpräglad Söderdialekt.

Det är tyvärr inte det enda i boken som jag irriterar mig på. Författaren ägnar alltför mycket utrymme åt karaktärernas kläder, frisyrer och liknande. Om en man får vi genom hela boken läsa att han är okammad, men det har ingen bäring på intrigen. En polis har en kostym, som i början är välpressad men som efterhand förlorar sin fräschör. Det är inget fel med att beskriva karaktärerna, men här upprepas eländet genom hela boken. Det känns som om författaren har velat fylla ut texten, och ändå är boken bara på 143 sidor.

Själva kriminalhistorien då? Nej, inte heller den är något att hänga i julgranen. Berättelsen känns inte trovärdig. Den som avlossade pilskottet dyker inte upp förrän i slutet av boken utan att vi får veta speciellt mycket om personen. Det är ett kardinalfel när det gäller deckare som i Agatha Christiestil utspelar sig i en begränsad miljö, i det här fallet på ett pensionat. Då ska den som visar sig ha begått brottet ha presenterats tidigt i boken, så att läsaren kan försöka gissa vem som är den skyldige.

I slutkapitlet rafsas en förklaring till hela händelseförloppet ihop, och där känns det som att sufflén säckar ihop. Det här var verkligen inte någon bra deckare.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mord i Bohuslän
Liknande böcker:
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin