bokrecensioner boktips

Träfracken

Författare: Jan Ekström
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1963
ISBN: 9789178936564


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Per Sander har sedan länge tröttnat på sin hustru Vivvi, vars otrohet det går rykten om. Hon har dessutom dragit på sig stora spelskulder.
Efter en bilolycka hamnar Vivvi på sjukhus och inleder där ett förhållande med läkaren Rune. Personalen är missnöjd och ett brev skickas till Runes fru. En tid senare märker en sjuksköterska att något är fel med en avliden patients kista på bårhuset, och begravningsbyrån tillkallas. I kistan ligger inte bara det förväntade liket, utan två.
Kriminalassistent Durell undersöker fallet och blir indragen i en trasslig härva där alla agerar utifrån sina egna intressen.

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Träfracken :
2022-12-10 16:26
Den hänsynslösa Vivvi Sander råkar ut för en bilolycka och förs till sjukstugan utanför Gislaved där hon blir kvar i två veckor. Under dessa två veckor lyckas hon göra sig till fiende med alla ur personalen, bortsett från doktor Rune Wester som blir hennes älskare. En natt dör Tora, en gammal kvinna på avdelningen. Syster Ann låter tillkalla begravningsentreprenören Kristiansson för att frakta bort den döda till sjukstugans bårhus. Gamla Tora hade varit djupt religiös och ville begravas med sin psalmbok. När syster Ann dagen därpå upptäcker att psalmboken ligger slängd bredvid kistan ringer hon upp begravningsentreprenören på nytt som har nyckeln för att öppna kistan. När han öppnar den upptäcks två kroppar i kistan. Den döda Tora men också Vivvi Sander, död, knivhuggen till döds. Som tur är finns av en slump kriminalassistent Bertil Durell från stadspolisen i staden. En till det yttre ganska komisk gestalt men med en näsa för att lösa gåtor och med ett mycket explosivt temperament. Han får i uppgift att lösa fallet Vivvi Sander. Det blir dock inte så enkelt. Vivvi tycks ha varit illa omtyckt i hela trakten. Inte ens hennes åldrande far, hennes syster, äkta man eller bästa väninna tycks sörja henne. Snarare det motsatta. Varför? Och vem är mördaren?
Ytterligare en mysig gammal svensk pusseldeckare som är både välskriven, spännande som mystisk. Den här har filmatiserats 1966 med b.la: Gunnar Björnstrand, Catrin Westerlund, Allan Edwall och Margaretha Krook i rollerna. Boken belönades dessutom med Expressens: Sherlock-pris.
Jag läser mer än gärna fler deckare av Jan Ekström!
Kan varmt rekommenderas till alla som gillar att läsa gamla svenska deckare!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Träfracken
Liknande böcker:
I vallmons tid
 I. Oker-Blom
En familjetragedi
 M. Edvardsson
Perry Mason och fallet..
 E. Stanley Gardner
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödligt giftig
 M. Edling
Kvinnan i hytt 10
 R. Ware
Som vi lekte
 N. Schulman
Mord i arv
 M. Erskine
Oskuld och oleander
 K. Bergman
Samma Författare: