bokrecensioner boktips

Sommar

Författare: Pia Gunilla Jansson
Genre: Thriller
Ämnesord: mat, politik, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789179698355


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hotellets nya jolle bjuder på en trevlig segeltur. Vi tränar på att laga mat; den enklaste maten som alla ungdomar behöver kunna. Yrsa får en exklusiv present. Pia blir övertalad att hålla ett tal på en konferens, och blir en hel del nervös.
Vi kommer ned i underjordens mörka skrymslen och beundrar utsikten ifrån lyxhotellets altan.
Om sommaren, alla är glada! Och nästan alla överlever!

"Sommar" är en äventyrsroman i serien "Shakira"; en i från serien fristående fortsättning.

Pia Jansson


– En kul och insiktsfull sommarbetraktelse kryddad med lätt dos samhällskritik. Shakira busar med sina kompisar och jag får prova att bada! Ute i sjön! Se upp för den fasansfulla Kron‑Gäddan!
Natalie Lazcano, VD, D-E-M.dk


Utdrag ur boken:
Kan inte andas. Jag drunknar! Jag kommer inte upp! Det vibrerar i mig. Klockorna skrattar. Håller fast mig under ytan! Jag storknar snart! Hjälp mig! Kan inte skrika på hjälp. Dom dränker mig! Hindrar mig ifrån att komma upp!

Jag vaknar och får tyst på fanskapet. Jag skall ta mig fan skjuta ned den jävla klockan!! Jag ligger i sängen, lider, och läser långsamt upp en lång otryckbar lista av svordomar, av sjömanstyp, för mig själv. Det är lördag! Klockan borde varit avstängd! Grymt och smärtsamt, med dykning och mardröm, blev jag bestraffad för mitt enkla misstag!

Men, det är vackert väder ute. Jag har kontrollerat, i går, på väderlekstjänsten. Dom skall utfärda klass‑1‑varning för solskenet, klass‑2‑varning för värmen, klass‑3‑varning för mjukglassen, klass‑4‑varning för bråkiga småungar och klass‑5‑varning för strandförsäljare.
Kan ingen vettig människa skicka dom till psyket! Ångestuppmjukande terapi! Jag vet inte ens om 1 eller 3 är värst. Jag vet bara, att, klass‑1‑storm, det är jobbigt att cykla i motvinden!
Klass‑1‑varning, för hög temperatur! I Asien, där så gott som hela mänskligheten bor; skall temperaturen under SMHI:s gräns, du får sitta och vänta i veckor! ”Det är kallt” säger lokalbefolkningen. Vanliga värmen, den är klass‑2! Afrika är ännu mycket värre!

Jag stoppar i mig litet frukost. Man skall äta varierat. Jag bättrar på med en chokladpralin. Så jag får vitaminer ifrån alkohol och chokladriket.

Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sommar :
2022-09-05 01:30
Bokens kapitel börjar med att väckarklockan plågsamt väcker unga Pia, trött som döden, som gärna vill sova konstant hela sommaren. Hon vaknar till ett ihållande plågsamt skramlande. Kuligt och underhållande, om du inte har en egen skrammelmaskin...!

Om Sommaren, man cyklar i staden. Äter mjukglass. Tar en tur med jollen. Går på disco.

Pias kompis skall börja lära sig laga mat. Vi får tillagningsanvisningar för den enklaste studentmaten, som ris, stekt falukorv och fiskgratäng. Det finns ungdomar, som inte klarar sig, för dom kan inte laga någon mat alls.

Vi får en bitande kritisk presentation av militärens hemliga underjordiska bunkrar; jag hoppas innerligt att avsnittet är helt uppdiktat. Men alla i Örebro har givetvis sett de grönmålade dörrarna... Jag också! Stenhögen i Tybble är numera kamouflerad till park.

I boken ställs unga Pia inför två olika prövningar. Hon måste satsa allt hon har för att klara av dom. Dom är olika till sin natur, och läsaren får glädjas om hon klarar sig igenom. Vi har alla olika svårt för olika saker.

Vi får lära oss mer om Prinsessans nya pengar, som du nog bra gärna skulle vilja ha med i något partiprogram. Avsnittet är detaljerat, och jag förstår att författarinnan har ett budskap. De nya pengarna infördes i den tidigare boken Kröningen.

Boken avslutas med ett humoristiskt inslag vid en badstrand, uppfiffat med den farliga folkilskna Gäddan.

Lämplig för ungdomar (som inte kan laga mat) och vuxna (som inte hört att pengar kan vara olika sorter).

Betyg 4
2023-01-13 23:22
Sommar inleds med Tjejernas hemliga sommarliv, inkluderande mjukglass, kompisar och de första stapplande stegen mot att bli en husmor. Man gör en massa kul saker; särskilt turen i den lilla jollen är kul.

Sedan händer något, och det känns omöjligt och konstigt, innan allt förklarats. Avsnittet med det otäcka är skrivet som sommar och mjukglass; jag förstår att det är författarinnans intention.

Sedan skall huvudpersonen hålla ett tal. Nu kommer skräcken och paniken! Det är roligt att läsa, om ångesten, fantasier och missförstånd.

På slutet blir det otäckt, med ett mord och en köttätande Gädda.

Passar för dom kalla vintermånaderna (nu utan elvärme). Underhållande, kanske mer humoristisk än spännande.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sommar
Liknande böcker:
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant
Friheten
 A. Dahl
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron