bokrecensioner boktips

Mord i pingst

Författare: Loulou Forsell
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1953


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den alkoholiserade konstnären Mikael Reger känner sig ensam och söker i sin nöd upp en pingstförsamling. Han tas om hand av pastor Bjerkwald och finner sig tillrätta bland de andra församlingsmedlemmarna. Men när en av dem, den tidigare uppburna sångerskan Linnéa Wijk, hittas mördad förstår Reger att mörka hemligheter döljs bakom den frikyrkliga fasaden.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mord i pingst :
2022-06-14 07:00
Trots att omslaget har ramlat bort och boken i sig är i allt annat än i ett gott skick- så är jag samtidigt så glad att jag lyckades finna ett exemplar av den här boken. Jag har i många år varit sugen på att läsa en bok av Loulou Forsell (1922-1954) vars korta och dramatiska liv i sig låter som något som hämtat ur en roman. Enbart 4 år gammal fick hon ena handen avsliten av en björn på Skansen. En flygolycka i Schweiz fick henne beroende av piller, vilket ledde till avgiftning på Beckomberga mentalsjukhus där de behöll henne mot sin vilja. Hennes gifta älskare, en löjtnant, smög in på Beckomberga en natt, slog ner personalen, räddade henne och flydde med henne i sitt flygplan. Två nödlandningar väntade paret innan de slutligen anlände till Norge. Två äktenskap samt fem böcker hann hon förövrigt med under sitt mycket korta liv. Och det är framförallt de tre deckare hon skrev som jag har varit som mest nyfiken på: "Döden går på operan (1946), Brudgum efterlyses (1951) och så den här: Mord i pingst (1953).
Konstnären Mikael Reger som är bokens berättarjag har efter många års intensivt supande- beslutat sig för att helt lägga av med spriten. Av en reklamlapp i brevlådan får han för första gången höra talas om Saronförsamlingen inom pingstkyrkan och söker upp församlingens stora lokal på Östermalm. Pastor Erik Bjerkwald tar emot honom med öppna armar och lovar att de kan hjälpa honom med att finna den rätta vägen i livet. Men friden är inte långvarig då den lovande artonåriga sångerskan, Linnea Wijk som lämnat en lovande karriär i Hollywood efter att "frälsaren" gjort inträde i hennes liv, hittas död med ett sönderslaget bakhuvud i den stora dopbassäng som används för nya medlemmar. Och det dröjer inte länge förrän ytterligare en av Saronförsamlingens medlemmar mördas med ett pistolskott i nacken. Mikael får hjälp av sin före detta hustru Maj som nu fått arbete inom polisen med att fånga mördaren- något som visar sig vara mycket farligt för Mikael då mördaren är en person som inte tvekar till att mörda igen...
När jag väl kom in i handlingen så hade jag mycket svårt att lägga ifrån mig den här boken. En mycket trivsam och spännande deckare av Forsell. Språket är oväntat modernt och bra. Det skulle vara kul om de kunde publiceras på nytt, åtminstone som e-bok!
Jag hoppas att jag kan finna fler böcker av henne, kanske biblioteken har dem? För alla er som gillar gamla svenska deckare så kan jag varmt rekommendera den här boken!
Slutbetyg, en stark 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mord i pingst
Liknande böcker:
I mörka vatten
 A. Roos
En evig sömn
 A. Roos
Lika i döden
 A. Roos
Löparen
 A. Gustafson
Pastorsänkan
 K. Johansson
Mord hos Tante Léonie
 E. Monbrun
Död och lite kärlek
 A. Marinina
Rosenkavaljeren
 S. Trenter
Samma Författare: