bokrecensioner boktips

Pelé

Originaltitel: Pele: The Autobiography
Författare: Edson Edson Arantes do Nascimento
Genre: Biografi
Ämnesord: , fotboll
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9100108960


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Edson Arantes do Nascimento, mer känd under sitt artistnamn Pelé, är en av de absolut största inom idrotten.

Han växte upp i en fattig familj i Tres Coracos, Brasilien, och hjälpte familjen med försörjningen genom att putsa skor som barn. 11 år gammal blev han upptäckt av en av landets främsta spelare, Brito, som tog honom till Sao Paulo och presenterade honom för direktörerna i Santos med orden: ”Denna grabb kommer att bli världens bästa fotbollspelare.”

Pelé var 16 när han debuterade i klubbens A-lag och han gjorde succé direkt. Året därpå, 1958, följde han med det brasilianska landslaget till Sverige för VM-slutspel. Finalen mot Sverige på Råsunda, där Pelé gjorde två mål, är ett oförglömligt genombrott.

Trots att brasilianska regeringen förbjöd honom att bli proffs i Europa – eftersom han ansågs vara omistlig som nationell ambassadör -- väntade en makalös karriär i tröja nr 10: världsmästare ytterligare två gånger och närmare 1300 mål, varav 77 stycken i brasilianska landslaget. När han hade bestämt sig för att placera skorna på hyllan förlängdes hans show på plan på ett överraskande sätt: han fick ett oemotståndligt proffserbjudande från New York och inga hinder stod i hans väg längre. Han skulle bli fixstjärna i New York Cosmos och äntligen se till att även provinsiella amerikaner upptäckte världens största idrott.

Utan diskussion var Pelé den mest komplette fotbollspelaren världen hittills har upplevt. Och frågan är om han någonsin kommer att överträffas. Han har inneburit lika mycket för fotbollen som Muhammed Ali för boxningen.

Men den globala ikonens liv har inte hela tiden varit en dans på rosor. Framgången innehåller en baksida med mängder av felsteg och dramatik.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pelé :
2022-05-22 05:44
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pelé
Liknande böcker:
Jag är el Diego
 D. Maradona
Guld och gröna planer
 G. Nordahl
Fotbollskriget
 Å. Stolt
Säg oh, ah, Kennedy
 K. Bakircioglu
Positiva minnen av fra..
 N. Bergstrand