bokrecensioner boktips

Här är jag nu

Författare: Karen Cambell
Genre: Roman
Ämnesord: depression, kärlek, kultur
ISBN: 9789174612394


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Alla som gillade Little Bee av Chris Cleave kommer att älska denna hjärtskärande berättelse. Här blandas våldsamhet och förtvivlan med vänskap och kärlek i en gripande historia. Det är en bok som får oss att gråta, skratta och se världen med nya ögon.
Här är jag nu är en roman som levandegör hur det är att vara flykting - att utan skyddsnät kastas in i en främmande kultur. Karen Campbell har skrivit en "feelgood"-bok som också får läsaren att tänka efter.

Abdi har, tillsammans med sin fyraåriga dotter Rebecca, kommit till Skottland för att söka asyl. De har flytt fasansfulla händelser och Rebecca är så traumatiserad att hon slutat prata. Abdi är förvirrad över allt det nya som möter honom. I Somalia var han fiskare, lärare och familjefar. Hur ska han kunna skapa ett nytt liv åt sig och sin dotter i ett främmande land?
Deborah, en drygt fyrtioårig och barnlös kvinna som just begravt sin man, blir Abdis mentor och försöker hjälpa honom och Rebecca tillrätta. I drygt ett års tid träffas de varje månad. Till en början är vänskapen lite tafatt och stel men den växer sig allt starkare, och gradvis får de lära sig mer om varandras brokiga förflutna.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Här är jag nu :
2022-05-10 06:42
Här är jag nu är en berättelse om en vänskap som växer fram mellan en flykting från Somalia och en socialarbetare. En fin berättelse som framför allt fick mig att uppmärksamma vilka vardagliga svårigheter man utsätts för när man kommer till ett land och man saknar kunskaper i språk och hur det fungerar i det nya landet. Karen Campell beskriver mycket just de språkliga svårigheter och hon ger många exempel på hur fel det kan bli. Många av dessa exempel där Abdi tolkar ordagrant det Rebecca säger skapar situationer som har fått mig att le .
Men egentligen är det inte roligt utan det är detta hundratusentals flyktingar runt om i världen tampas med dagligen.
Jag älskade att Karen fokuserade på den känslomässiga aspekten
Det finns många böcker som har skrivits om flyktingar och av flyktingar . Det är ofta hjärtskärande berättelse om den omänskliga färden till det nya landet och sedan rasismen hatet och utanförskapet de möts av . Det är viktiga böcker som skapar en förståelse hos oss .
Men i dena bok får vi främst följa den känslomässiga rean Abdi gör. Vad sker hos en man som plötsligt inte kan ta hand om sig själv, blir förlöjliga och brottas med trauman och förluster av de han anser skulle ha skyddat

Trovärdig och tankeväckande bok.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Här är jag nu
Liknande böcker:
Årsboken
 S. Karlsson
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews