bokrecensioner boktips

Nödrop

Författare: Grethe Bøe
Genre: Thriller
Ämnesord: krig, politik, spänning
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789180231558


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När relationen mellan Ryssland och Nato nått sin absoluta fryspunkt genomför Nato sin största övning någonsin i Finnmark. Ett F-15-plan med Nato-piloterna Ylva Nordahl och John Evans ombord hamnar i en konfrontation med ett ryskt flygplan och blir nedskjutet. Incidenten utlöser en storpolitisk kris, där både Ryssland och Nato tolkar händelsen som ett angrepp. Det enda som kan förhindra en fullskalig konflikt är att Ylva och John lyckas ta sig tillbaka till Norge för att avslöja vad som egentligen hände. Det blir en kamp mot tiden där både Rysslands president, Natos generalsekreterare och militärindustrin vässar knivarna. Jagad över den ogästvänliga arktiska tundran inser Ylva att vare sig medpiloten John Evans eller de andra människor hon förlitat sig på är vad de utgett sig för att vara.

Utdrag ur boken:
Tillsammans med sina släktingar blev mamman lugnare, och ett tag verkade hon nästan normal. Efter långa dagar med renflocken ute på vidderna sov hon hela natten utan någon nämnvärd inblandning av farmaceutiska preparat. Hon blev mer tankfull och inåtvänd men log oftare, om än outgrundligt. För en gångs skull lyssnade hon oftare än hon pratade, vilket var en välkommen omväxling för Ylva.

Men när de återvänt till Bodø igen blev mamman snabbt sämre, och efter ett tag tappade hon helt och hållet greppet. Hon pratade och pratade. hon yrade om att Ylvas pappa blivit utsatt för en storpolitisk komplott och hävdade att han visste något som ledde till att han mördades. Så småningom blev konspirationsteorierna så osannolika och sambanden så galna att polisen slutade svara på hennes vädjanden. I stället fick hon ännu fler mediciner och blev, som så många andra människor med en läggning som inte stämmer med normen, grundligt farmaceutiskt lobotomerad. Då, först då, blev hon tyst. Helt tyst.

Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nödrop :
2022-02-25 17:06
Nödrop är norskan Grethe Bøes debutroman. En roman som väl knappast kunde ligga bättre i tiden. Just nu får vi ju dagliga rapporter om ett Ryssland som hotar grannlandet Ukraina och som även vill bestämma vilka länder i Europa, inklusive Sverige, som ska ha rätt att tillhöra Nato. Och Nato och EU hotar med motåtgärder, även om de nog inte blir militära. Verkligheten vi lever i just nu ger extra trovärdighet åt den här romanen.

I Nödrop är kriget nära efter att ett Natoplan kommit in över ryskt område och blivit nedskjutet. Risken är överhängande att ett storkrig bryter ut i Arktisområdet. Det är en kamp mot klockan och det är inte nödvändigtvis så att alla inblandade vill bevara freden. Qui bono?

En bra, spänstig debutroman inom spänningsgenren. Grethe Bøe finns det anledning att hålla koll på i fortsättningen.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Nödrop
Liknande böcker:
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant
Friheten
 A. Dahl
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron